Winter op het eiland

Menigeen denkt bij Schiermonnikoog aan de zomer. Maar ook in de winter heeft het eiland zijn bekoring. Hieronder sfeerbeelden uit de afgelopen jaren. Klik op een foto om deze groter te zien en alle foto's (met pijltjestoets) te bekijken.
TIP: Zie ook de filmpjes onderaan deze pagina.

Foto ganzen: Romy Dam


Eilander ijsbaan 'De Halve Maan'

De eilander ijsbaan ligt ten oosten van de Badweg, net voorbij Hotel Duinzicht. De baan ontstond door het destijds afgraven de grond. Die grond werd gebruikt voor het ophogen van het huidige kerkhof.

Verzorging van de ijsbaan gebeurt door de plaatselijke ijsvereniging (de oudste vereniging - 1887 - van het eiland). De vrijwilligers vegen de baan en beheren de koek en zopie tent. 's Avonds is de baan verlicht.


Bevroren zee

De koudste winter die ooit in Nederland is gemeten, was de winter van 1962 op 1963. De  gemiddelde temperatuur die tussen december en februari werd gemeten was 3 graden onder nul. In februari waren er aan de Noordzeekust daardoor zeer bijzondere taferelen te zien. Een groot gedeelte van het zeewater langs de kust was totaal bevroren. Golfslag was niet meer te horen en enkele mensen waagden het om enkele meters op de bevroren zee te lopen. Na 1963 zijn er in enkele winters nog wel wat ijswallen langs de kust gevormd maar zo extreem als in dat jaar is het tot nu toe niet meer geweest.


>  Zie ook het verhaal 'De winter van 1963'.  Klik hier.


Onder: Krantenartikel van 19 januari 1987


Winterse plaatjes 'uit de oude doos'
Klik op een foto om deze groter te zien.


Foto boven: De witte vuurtoren in het wit (Foto: Martin Schoemaker)

Foto onder: Nog verder terug in de tijd. Zie ook pagina over Hotel van der Werff. Klik hier.In december 1962 had het al flink gevroren en gesneeuwd, maar rond oudjaar slaat de winter met volle kracht toe. De veerboot vanuit Oostmahorn kan niet meer varen en de Luchtmacht zet Beaver vliegtuigen in die zeven weken lang een luchtbrug onderhouden tussen de vaste wal en het eiland. De aanvoer van brandstoffen en andere goederen lukt nog wel een paar keer per schip. De gloednieuwe steiger is echter niet bereikbaar en daarom varen de schepen naar de Hoge Wal of naar het strand bij paal 3. Er zijn dagen dat er vier of vijf vliegtuigen landen op het primitieve baantje op het strand voor het badhotel. Op 7 februari wordt de 1500-ste passagier overgevlogen.

Meerdere personen steken de Waddenzee over, te voet over het ijs. Een groep eilanders - bestaande uit Klaas Hellinga, Hessel Zijlstra, Bauke Henstra, Clive Hellinga en Jan Berend Bazuin - maken de tocht naar Hornhuizen. Ze drinken daar een kop koffie en de eerst vier lopen diezelfde dag weer terug. Ze hebben daarna nog genoeg energie om zich 's avonds in De Koele te vermaken.


Herinneringen aan toen:

Liesbeth Schuur:
"Kleine meid als ik was, logeren in een lief klein huis met mijn vriendinnetje en ouders was ik er bij. Eerst mocht de vader mee vliegen, hij moest werken. Wij moesten (geen straf...) naar juffrouw Dien: snert en sinaasappel. Daar was het lekker warm. Met Henk Drent in de taxi naar het strand, in het vliegtuig. Wat een mooie ervaring!"

Hilly Sijtsma-Haaima:
"Mijn vader Jelle Haaima en meerdere bemanningsleden zaten in het pakijs vastgevroren en konden geen kant op. Met de sleepboot 'Arsiemie' van Jan Verhoef heeft men nog geprobeerd het ijs te breken. Er moest vervoer naar de boeren enzovoort. Dagen hebben ze vast gezeten!"


Film 'De strenge winter van 2012'


Een dagje Schiermonnikoog in de winter


Nee, echt druk in de winter is het niet op het eiland. Maar niet minder mooi!


- Home