Zeilen naar Schiermonnikoog en droog vallen
Ellen

Ik maakte een onvergetelijke zeiltocht naar Schiermonnikoog met de 'Willem Jacob', waarbij we het schip midden op de Waddenzee hebben droog gelegd. Oesters zijn gaan zoeken op de natuurlijke oesterbanken. En... Schiermonnikoog bezochten. Hieronder een verslagje.


Het was inmiddels donker toen we de boot op gingen. Toch best spannend omdat ik geen idee had wat ik kon verwachten. Ik zag al snel dat de boot groot en prachtig was. We zouden met z'n allen in een kajuit slapen. het zag er allemaal prima uit en de bemanning was heel vriendelijk. Dit zou tof gaan worden. Na nog een drankje gedronken te hebben, gingen we allemaal slapen want de volgende dag zouden we al vroeg gaan zeilen naar Schiermonnikoog.

Zeilklipper 'Willem Jacob'

Het zeilschip 'Willem Jacob' is een zeilklipper met een lengte van 26 meter. Het schip is 130 jaar oud, maar heeft wel een interieur van deze tijd. We hadden niet zoveel wind, maar het was in ieder geval wel lekker droog. Heerlijk is de rust die je op zo'n prachtige boot ervaart. Langzaam aan zeilen we (af en toe met de motor aan) naar Schiermonnikoog. Onderweg komen we nog zeehonden tegen. Mijn dag kan niet meer stuk.

Eenmaal aangekomen op Schiermonnikoog staan er fietsen voor ons klaar. Wat een heerlijk en prachtig eiland is dit. Vooral voor de natuurliefhebber.

Flora en fauna

Het eiland is met z'n 950 inwoners niet groot, maar in de zomermaanden zijn er zo'n 4000 mensen op het eiland en daar komen nog eens 1000 tot 3000 dagjesmensen bij. Toch is er ruimte genoeg. Het eiland staat bekend om zijn rijke flora en fauna. Je komt hier bijvoorbeeld veel prachtige vogels en bloemen tegen.

Lunch en fietstocht

We lunchen bij de Ambrosijn. Na eerst een heerlijke goedgevulde maissoep met vis en paddenstoelen, volgt een vissalade. Het smaakt prima. Na de lunch ontmoeten we Thijs de Boer die ons het eiland laat zien. Leuk om hem zo bevlogen te horen vertellen. Na de fietstocht onder leiding van Thijs, gaan we terug naar ons schip.

Droog vallen

We zeilen nog een stukje om straks het schip droog te kunnen laten vallen. Onderweg zien we zandbanken met zeehonden. Met de verrekijker kan ik ze goed zien. De zon laat zich tijdens het zeilen volop zien. Het is een prachtige namiddag en avond. Beter hadden we het ons niet kunnen wensen voor het droogleggen en wadlopen wat deze avond zal plaats vinden.

Dit keer gaat het iets anders. We krijgen waterdichte pakken aan. Het moment dat ik het schip af ga krijg ik een heerlijk gevoel. Het droog vallen van een schip midden op de wadden is geweldig en bijzonder. Ik draai me nog een keer om. Kijk eens hoe prachtig het schip er nu bij ligt.

Jaap Vegter, bioloog maar nu vooral visser

Wij gaan met onze gids Jaap Vegter, bioloog maar nu vooral ook visser, naar de natuurlijke oesterbanken en luisteren aandachtig naar zijn verhaal. Jaap vertelt ons dat het mooi geweest vond om full-time bioloog te zijn. "Het is nu de beurt aan de jonge mensen". Hij geniet volop van zijn bestaan als visser. Hij vindt de omgeving na al die jaren nog steeds het mooiste wat er is. Dat moet ook wel als je ook in de winter met 2 a 3 man het wad op gaat om zo'n 4 a 5 uur per dag oesters te rapen. Jaap wordt er gelukkig van.

Is dit geen prachtige foto? Je ziet er Jaap die over de oesterbank loopt. Als we terug komen zien we dat de boot nu echt droog ligt. Toen we het schip verlieten, stapte ik nog van de ene boot over naar de andere maar nu kan ik hier gewoon rondlopen.

Heerlijk eten aan boord

Eenmaal terug op het dek staat het eten voor ons klaar. Fijn zo'n gastvrouw aan boord die zelf ook van lekker en het liefst biologisch eten houdt en daar ook werk van maakt. Ik kan me niet herinneren dat ik op een schip zo lekker, uitgebreid en verzorgd heb gegeten. Daar word ik blij van. Super fijn! Als eerste kregen we mosterdsoep met sinaasappelsap. dat is echt veel lekkerder dan je in eerste instantie zou denken. Daarna asperge quiches, verschillende salades en vis uit de oven om vervolgens aan de lamskoteletjes te gaan. En... een toetje na!

Terug naar de vaste wal

De volgende ochtend zeilen we weer terug naar het vaste land, de haven van Lauwersoog. Nog een keer geniet ik van dit geweldige schip Wat een prachtige en onvergetelijke ervaring!


Jaap Vegter is een gepassioneerd oestervisser en neemt u graag mee. Met zijn kleine vissersschip, de UQ4, en het intieme zeilschip Emetha vaart u vanaf Lauwersoog naar Engelsmanplaat. Jaap leert u de kneepjes van het vak. Hij laat zien welke oesters je moet rapen en welke je beter kunt laten liggen. Het openen van de oesters blijkt ook een hele kunst. Jaap Vegter staat net als de Waddenvereniging voor een verantwoorde visserij die geen schade toebrengt aan de kwetsbare natuur. > Meer weten? Klik hier.