Winterdagje op Schiermonnikoog
Tekst en foto's: Alexandra Koch

Op een winterdag - het is 30 december - waan ik me in de zomer. Het was een goede beslissing om vanochtend vroeg op te staan om de boot naar Schiermonnikoog te halen. Ik ga van de boot en sla de weg naar het westen in. Een 'klein' rondje om de westpunt van het eiland. Met wind in de rug. Het is echt niet koud!

Ik wandel een heel eind langs de Waddenzee en kom uiteindelijk via de dijk en een duinenpad naar het strand. Ik ben voor de eerste keer op het eiland. Ik heb al vele waddeneilanden gezien; dit eiland lijkt meer op een grotere zandbank. Een breed strand zonder strand-paviljoens met zicht op ze zee.

Na twee uur wandelen met rechts de duinen en links de Waddenzee, ga ik in de duinen zitten om pauze te houden. En dat midden in de winter! Daarna loop ik verder langs het strand. Er wandelen meer mensen, maar toch heb ik het gevoel alsof de wereld van mij is. Dit gevoel heb ik altijd als ik aan het water ben. Je kijkt naar de zee en ervaart de ruimte en de blauwe lucht. Fantastisch!

Op een gegeven ogenblik moet ik toch maar terug gaan, ook al zou ik nog uren langs het water kunnen lopen. De weg naar het dorp gaat langs fietspaden door een klein bos en na 3,5 kilometer loop ik het dorp binnen. na bijna vijf uur van de zeelucht te hebben genoten, neem ik de bus voor de laatste kilometers naar de boot. Moe en voldaan zit ik op de boot naar Lauwersoog. Wat een vakantiedag midden in de winter aan het einde van het jaar!


>  Foto-impressie van het eiland in de winter? Klik hier.