Wandelen op Schier
Bron: Wandelzoekpagina en Wandelzapp


Schiermonnikoog is ons favoriete eiland en we hebben er best al wat voetstappen liggen. Soms denken we alle paadjes wel eens bewandeld te hebben, maar niets is minder waar.


Het is bewolkt deze dag en de zon zullen we ook weinig zien. Toch is het heerlijk om te wandelen. Er staat relatief weinig wind en dat maakt dat het niet te fris aanvoelt. Frisse groene kleuren van bomen, bloeiende wallen met fluitenkruid en vogels die nadrukkelijk laten weten dat het voorjaar is. Dat alles maakt deze dag tot een wandelfeestje.

We lopen vanaf het VVV-kantoor via een smal paadje richting oostkant van het eiland. Het pad ligt parallel aan de 'hoofdweg' van het eiland en is zeer rustiek. Na enkele honderden meters is het tijd om de duinen in te gaan en vervolgens het bos. Al snel wordt het rustiger en kunnen we genieten van de talrijke vogels. Na enkele kilometers door of langs het bos te hebben gewandeld, komen we bij een hoog duin. Een stevige klim in rul zand maakt dat we onderweg af en toe even rusten; in het geheel niet erg. het geeft rust en ruimte om van het steeds mooier uitzicht te genieten. Helemaal bovenaan overzien we het eiland bijna van Wad tot Noordzee. Op het brede strand worden enorme vliegers opgelaten en staan strandzeilers te wachten op toeristen die wel eens willen ervaren hoe het is om de strijd met de elementen aan te gaan. Wij staan ondertussen te twijfelen of we niet even willen gaan liggen in een duinpan. Het ontbreken van de zon doet ons besluiten onze weg te vervolgen en het strand op te zoeken.

We komen aan bij het strandpaviljoen op palen en besluiten daar even in alle rust een half uurtje van het geruis van de zee te genieten. Na het nuttigen van een drankje vervolgen we onze weg langs het strand. Het blijken kilometers strand van Noordzee tot Waddenkust te zijn die gaandeweg steeds mooier gaan worden. Met name het laatste stuk is verrassend en bijzonder tegelijk. Steeds meer neemt duindoorn de plaats in van grassen en zand en laat een klein paadje over waarlangs wij wandelen. Bijna tegen de Waddenkust aan maakt de duindoorn plaats voor riet. Het is het gele riet van vorig jaar welk langzaam plaats zal maken voor fris groen nieuw riet van dit jaar. Zover is het nu nog niet.

Over de dijk langs het Wad wandelen wij verder en zien veel soorten vogels. Zo komen we weer terug in het pittoreske dorp waar we onze wandeling laten bezinken op het terras van ons favoriete etablissement.