- Waddenparel
    Jan Lambers

Het was eind september, onze familiedag en die wilden wij weer eens op Schiermonnikoog doorbrengen. Er was goed weer voorspeld, want dat heb je er eigenlijk wel nodig. En het werd inderdaad een uitgelezen dag. Een vrijwel strakblauwe lucht met een temperatuur van een graadje of 17 en dat met niet al te veel wind. Dus geweldig goed uit te houden.


Het was alweer 15 jaar geleden dat ik voor het laatst op het eiland geweest was. Dat was met een wadlooptocht geweest. Maar nu gingen we met de boot. Voor een retourkaartje krijg je een zeereisje van twee keer drie kwartier op een zeer comfortabele veerboot met een prachtig zonnedek.

Vroeger zat - of erger nog, stond - je wel eens als het druk was als haringen in een ton op een boot met middelmatige voorzieningen. Vandaag de dag krijg je heel wat meer waar voor je geld. Ook comfortabel was dat je direct bij de aanlegsteiger uit een keur van huurfietsen een keuze kan doen

We fietsten beneden langs de Waddendijk naar het dorp. Dat was een klein kwartiertje fietsen. Onderweg kwamen we langs de jachthaven die prachtig in de zon lag te schitteren. Daar maakten we onze eerste foto-stop.

Het dorpje Schiermonnikoog is een lieflijk plaatsje om te vertoeven. Het is een typisch waddendorp, net als Nes op Ameland en Vlieland. Het dorp telt veel oudere en oude vrijstaande huizen, opgetrokken in vaak grijze steen en met veelal steile geveltjes, met daar omheen nog enkele straatjes en is voorzien van veel groen. Het heeft een intieme uitstraling, vooral in het naseizoen. Het biedt diverse knus gelegen terrasjes waarop het relaxed vertoeven is.

Na aankomst in het dorp lunchten we bij Ambrosijn aan de Langestreek. Er werd goed tapbier geserveerd in een prettig glas. twee van ons hadden gekozen voor het 'Smosje Boerenkip'. Wat een boerenkip was kon de serveerster niet goed uitleggen, maar een 'smosje' betekende zoiets als 'een samenraapsel'. Het was dus kip met een fantasievolle en ook smaakvolle salade.

Na de lunch zetten we koers naar het Badstrand. De tocht voerde ons langs een door roodkleurige rozenbottelstruiken omzoomd pad en een afwisselend bos met zeedennen en berken.

Het strand biedt de rust die de natuurliefhebber graag zoekt. Het eiland heeft het breedste zandstrand van Nederland. het is ook een van de schoonste stranden van het land en bestaat grotendeels uit stuifzand, dus heel fijn van structuur. Op het strand kom je vrijwel geen mens tegen. Maar des te meer vogels.

Het oostelijk deel van het eiland heeft een wetlandachtige structuur en is voor een groot deel boomloos. Voor ons het minst interessante deel van het eiland.

We wilden het diner ook op het eiland nuttigen en gingen daarvoor naar Noderstraun aan het einde van de Badweg. Je hebt daar een goed beschut terras met een prachtig uitzicht op zee en strand. Helaas ging hier de keuken al om half zes dicht en we op zoek gingen naar iets anders. We kwamen terecht bij Hotel Brasserie Om de Noord.

Een ervaring die je niet mag missen is een zonsondergang op het wad, vooral als het eb is. Dan beschijnen de laatste stralen van de zon die hele speciale mix van drie van de vier elementen: aarde, lucht en water dat men het Wad noemt. Hier maakten we veel foto's. Ook mooi is het schijnsel van de vuurtoren.

Schiermonnikoog blijft wat ons betreft bij uitstek een plek voor liefhebbers van de natuur en van authenticiteit.