Vroege wekker
Tekst en foto's: Hans-Erik Boeve - 10 januari 2017

Ik ben in een opwelling lid geworden van Natuurmonumenten en daarbij kreeg ik een boek met allemaal wandel- en fietsroutes door heel Nederland. Ik zat er door te bladeren en kreeg toen het idee om een wandeling te gaan maken op Schiermonnikoog.


De wekker ging op mijn vrije dag lekker vroeg. Om 07.00 uur zat ik in de auto richting Lauwersoog. De verkeersdrukte werd na Zwolle een stuk rustiger. Althans, zo voelt het voor mij. Ik kwam om 09.00 uur aan in Lauwersoog en na een snelle incheck nam ik plaats op de veerboot. Eerst koffie!

Bij aankomst op het eiland zag ik al dat het een mooie dag ging worden. Ik had er zin in. Het weer was goed en ik besloot om direct te gaan wandelen. De eerste drie kilometer naar het dorp waren al gepland. Lekker langs het water, uitzicht op verschillende soorten vogels die allemaal druk op zoek waren naar eten. De zon gaf een mooie schittering op het drooggevallen wad.

De echte start van de wandeling was - zoals het hoort - bij het VVV-kantoor. Bij het lopen maakte ik gebruik van de app van Natuurmonumenten. Het werd een top dag! Wat een genot om zo te mogen lopen door de natuur. Onderweg heb ik duinen, bos, landbouwgrond, kwelders, strand, de Noordzee, Waddenzee, het dorp, de vuurtoren en de bunker uit de Tweede Wereldoorlog gezien. En veel dieren.

Ik wilde de boot van 16.30 uur hebben, dus het laatste stuk moest ik flink lopen. Ik had de bus vanuit het dorp kunnen nemen maar dat wilde ik niet. Op de boot voelde ik mijn benen wel na zo'n 25 kilometer lopen. Maar... ik heb mijn eerste grote wandeling gedaan!