Een dag op het eiland

Verhaal van Elly Koster


"Zijn jullie nog nooit op een van de Waddeneilanden geweest?"
Dat was de reactie zodra wij iemand vertelden dat dat inderdaad het geval was. Het werd dus hoog tijd om daar verandering in te brengen. Het werd het auto-luwe Schiermonnikoog; de kleinste gemeente van Nederland en de noordelijkste gemeente van het land.

Nieuwsgierig

Nieuwsgierig naar dit voor ons onbekende stukje Nederland van ongeveer 18 kilometer lang en 3 kilometer breed, scheepten mijn echtgenoot en ik ons met onze fietsen in op de veerboot en kozen we het ruimte sop op weg naar een dag Schiermonnikoog. Het werd een dag met veel indrukken, een dag waarop keuzes gemaakt moesten worden en we tijd te kort kwamen.

Vanaf Lauwersoog varen we de Waddenzee op. Lekker op het water genieten van alles wat er te zien valt. Op het eiland aangekomen stappen we op de fiets en besluiten eerst de bijzondere natuur te verkennen.

Baken

In de Kobbeduinen staat een baken dat bedoeld is om de scheepvaart in de juiste richting te loodsen. Bij het baken zijn in een granieten steen twee gedichtjes - zogeheten haiku's - van beeldend kunstenaar Jan Loman te vinden; een gedicht in het Noors en een gedicht in het Nederlands. Het is een verwijzing naar de Zuid-Noorse plaats Nesvag. Deze plaats ligt op dezelfde oosterlengte als het baken.

Bunker

En dan is er - bijna niet te missen - de Wassermann, een enorme Duitse bunker uit de Tweede Wereldoorlog, onderdeel van de Atlantikwall, een door de Duitsers aangelegde verdedigingslinie van meer dan 5000 kilometer lang langs de Europese kust. Vanaf de Wassermann hadden de Duitsers een goed uitzicht over Schiermonnikoog.

Natuurlijk moet er geluncht worden en dat doen we op een van de brede en stille zandstranden aan de noordkust van het eiland. Wat een rust! Dat is pas genieten!

Vuurtoren

De enige nog werkende vuurtoren van het eiland komt in zicht, er staan er namelijk twee op het eiland. De andere toren fungeerde eerst als watertoren en later als zendmast. De rode vuurtoren werd gebouwd in 1853 - 1854 en is 29 meter hoog. Het rood van de toren steekt mooi af tegen de blauwe hemel. Dat geluk hadden wij, dat het prachtig, zonnig weer was.

Dorp

Het dorp Schiermonnikoog is ook een bezoek waard. Aan de Middenstreek vind je nog een aantal oude huisjes die uit de 18e eeuw dateren, waarvan het oudste exemplaar - huize Marten - uit 1721 stamt.

Aan het einde van onze fietstocht is er nog even tijd om op te dijk te zitten en te genieten van het fantastische uitzicht over de Waddenzee.

Afscheid

Na onze fietsronde over het eiland wordt het helaas tijd om afscheid te nemen. Tussen de zandbanken door varen we, begeleid door de schittering van de zon op het water en in goed gezelschap van een historisch zeilschip, terug naar Lauwersoog.

We komen terug

Mijn echtgenoot en ik zijn het eens: Schiermonnikoog valt niet in een dag te bekijken en dus hopen we er nog eens terug te komen om alles te bezoeken waar we deze ene dag niet aan toe gekomen zijn. En niet alleen dat, ook om aan het mooie zandstrand te kunnen zitten en de rust en ruimte te kunnen absorberen. Het kleine eiland heeft ons weten te verrassen en te betoveren.

Lytje Pole, hopelijk tot ziens!