Twee medewerkers Arriva en het eiland


Ze doen alles zelf: van passagiers vervoeren tot bussen repareren en van haltes vernieuwen tot bussen schoonmaken. De acht Arriva-medewerkers op het eiland hebben een zeer afwisselende baan. En een hele mooie, volgens Berend Groendijk en Harry Klein. Want ze werken ook nog eens in een prachtige omgeving en hebben altijd te maken met vrolijke mensen.


Berend Groendijk en Harry Klein
Berend Groendijk is geboren en getogen op het eiland. Hij heeft enkele jaren op een vrachtwagen door Zuid-Europa gereden, maar keerde in 1997 terug naar 'zijn' eiland om als buschauffeur en monteur voor Arriva aan de slag te gaan. Harry Klein kwam een aantal jaren geleden naar het eiland na een bijzondere carrière-switch. Hij werkte daarvoor namelijk 32 jaar lang als verpleegkundige. "Mijn busrijbewijs had ik al gehaald, puur als hobby", vertelt hij. "Ik deed ook wel eens mee aan oldtimerritten en kunst- en cultuurreizen. Zo is uiteindelijk het virus ontstaan. Op een gegeven moment verbleef ik op Schiermonnikoog en las ik in de Dorpsbode over een vacature bij Arriva. Ik heb direct gesolliciteerd en kon aan de slag. Eerst als buschauffeur en later werd ik chef en verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de roosters, overleggen, financiele administratie en het busonderhoud"

Werken bij Arriva en op het eiland bevalt Klein uitstekend. "We hebben hier natuurlijk te maken met een enorme stroom aan toeristen. Dat is heel gezellig en je beleeft van alles. Elke rit van en naar de boot is een feestje".

Contact met de toeristen
Ook Berend Groendijk vindt het contact met de toeristen een van de leukste onderdelen van zijn werk. "Ze zijn altijd vrolijk en uitgelaten", vertelt hij. "Zelfs op de drukste dagen is het gezellig. Ik denk dat je als chauffeur op het eiland een heel andere band hebt met je reizigers dan op het vasteland". Maar al die toeristen betekent ook: hard werken. "In de zomer kunnen er twee collega's op vakantie. De rest van het team van acht personen moet doorwerken. In de winter, als het rustiger wordt, hebben we meer vrije tijd"

Natuur
Een ander voordeel van werken op het eiland is natuurlijk de mooie natuur. "We hebben hier alles, behalve bergen", aldus Klein. "Zee, strand, begroeide duinen, bloeiende planten, bossen, een stukje heide. Voor of na onze diensten kunnen we lekker op de fiets stappen of een kwelder op om het hoofd leeg te maken. het is echt een prachtplek om te wonen en te werken"

Elektrische bussen
Vanwege al die natuur rijden er sinds 2013 alleen nog maar elektrische bussen op het eiland. Deze bussen stoten geen CO2 uit en zijn stiller, wat de rust op het eiland ten goede komt. Klein en Groendijk zijn er blij mee. "Deze bussen geven een positief voorbeeld", vindt Groendijk. "In het begin was het wel wennen, je moet bijvoorbeeld remmen door het gaspedaal los te laten; zo remt de bus af op de elektromotor en dat levert stroom naar de accu's. Daar moet je dus op anticiperen. Nu we het gewend zijn rijdt het heel prettig"

We doen alles zelf
Naast hun reguliere taken als chauffeur en chef, voeren Groendijk en Klein, net als hun collega's, ook allerlei andere klussen uit. Ze maken bijvoorbeeld de bussen en haltes schoon en vernieuwen zo nodig de haltes. Groendijk zorgt daarnaast voor de kleinere onderhoudswerkzaamheden en voor de veiligheidscheck van de bussen. "We doen hier alles zelf, we doppen onze eigen boontjes", legt hij uit. Ook Klein vindt het werken met een kleine ploeg prettig. "Het zorgt voor veel afwisseling. En het contact dat we onderling hebben is goud waard. We kunnen ook altijd op elkaar rekenen en proberen echt met z'n achten voor een hoge klanttevredenheid te gaan. Met een klein team verzorgen we op het eiland het hele OV"

______________________________________________________________________________________________________

Het moet gezegd: de chauffeurs rijden stipt op tijd. Echter... op zondagmorgen 25 september 1988 reden twee bussen een uur te vroeg naar de Veerdam. De twee chauffeurs hadden niet in de gaten dat de wintertijd was ingegaan...

______________________________________________________________________________________________________


>  Website Arriva Schiermonnikoog: Klik hier.