Trouwen op Schiermonnikoog
Barbara


Er waren voor ons twee plekken waar we wilden trouwen: Schiermonnikoog of Utrecht. We wonen in Utrecht en daar hebben we elkaar ook ontmoet, maar Schiermonnikoog is voor ons ook heel speciaal. Willem Jan heeft in zijn jeugd op veel verschillende plekken gewoond, maar Schiermonnikoog was de plek waar hij elk jaar naartoe op vakantie ging. Die plek was zijn thuis geworden, meer nog dan alle andere plekken waar hij heeft gewoond.


Voor mij is het eiland inmiddels ook heel bijzonder. Sinds ik Willem Jan ken, gaan we er minimaal een keer - maar vaker nog twee of drie keer - per jaar naar toe. het is de plek die Willem Jan mij heeft laten zien. Als we daar zijn, laten we Nederland ver achter ons en kunnen we werk en alles daaromheen echt even loslaten. Je kunt er niet met de auto komen, waardoor het een autoluw eiland is. het is er heerlijk rustig.

Twee opties
Er waren twee opties: of we zouden het groots vieren in Utrecht, met iedereen die we kennen erbij, of we zouden klein trouwen op Schiermonnikoog en onze gasten voor een heel weekend meenemen. We wilden daarbij geen onderscheid maken tussen daggasten, avondgasten enzovoort; iedereen zou er dan het hele weekend bij zijn. We kozen voor het laatste: samen met 43 vrienden en familieleden hebben we een weekend lang feest gevierd op Schiermonnikoog.

Kampeerboerderij
We wilden natuurlijk dat iedereen makkelijk kon blijven slapen, daarom hebben we een kampeerboerderij afgehuurd. We zijn daar op donderdag alvast naar toe gegaan met onze getuigen en ceremoniemeester en verbleven toen in een huisje vlakbij. Op vrijdag konden we de boerderij in en hebben we die versierd. In de middag kwamen de eerste gasten al.

Twee vrienden van Jan Willem hebben die avond voor iedereen gekookt. Mijn ouders zijn eigenaar van een boerderij en hebben hun biologische rundvlees meegenomen waar een grote stoofschotel voor 43 man van is gemaakt. het was op de vooravond van onze bruiloft dus al heel gezellig.

De volgende ochtend kwamen er nog een paar mensen aan op het eiland met de boot, waaronder de fotograaf. We hebben relaxed samen ontbeten en rond acht uur ben ik me gaan omkleden, met hulp van mijn zus en mijn moeder. Ik wilde zoveel mogelijk dingen zelf kunnen doen, dus heb ik vooraf een cursus visagie gevolgd en mijn kapster gevraagd me uit te leggen hoe ik mijn haar kon doen. Ondertussen werd Jan Willem door zijn vrienden in zijn pak gehesen.

Foto's
Onze fotograaf was heel relaxed en wilde ons overal vrij in laten. Wel tipte hij ons dat het leuk was om het eerste moment dat we elkaar zouden zien op een toffe plek te laten plaatsvinden. Zodat hij daar mooie foto's van kon maken. We kozen voor een schuur in de buurt. De eigenaar houdt van strandjutten en had er allemaal strandboeien opgeslagen. Het was een kleurrijke achtergrond. Ik stond daar te wachten op Jan Willem en onze vrienden stonden om de hoek. Toen we elkaar zagen, was het een heel mooi en leuk moment. Hij was verrast door mijn jurk en vond hem heel mooi. Daarna kreeg ik de grijns niet meer van zijn gezicht af.

Regen
Op de boerderij hebben we een kopje koffie gedronken en toen zijn wij er weer op uit gegaan om foto's te maken. De ceremoniemeester hield op de telefoon bij wanneer er buien zouden komen, want het was een hele regenachtige dag. We zijn de duinen ingetrokken en Willem Jan kende natuurlijk een hele mooie route. Toen het knetterhard begon te regenen, zijn we snel een café in gedoken waar we meteen hebben geluncht met z'n viertjes. Het café zat tegenover de trouwzaal, dus dat was gemakkelijk. En ook al regent het; Schiermonnikoog blijft een heel mooie eiland met prachtige grijs- en groentinten.

Ceremonie
Om 14.00 uur begon de ceremonie in de raadszaal van het gemeentehuis. Iedereen was al aanwezig; sommige mensen hadden van tevoren geluncht in het dorp. We gingen door de chique ingang naar binnen en daar stond de ambtenaar op ons te wachten. Mijn vader heeft mij weggegeven, dat vond ik heel leuk. Willem jan en ik zaten tegenover onze gasten, met de ambtenaar daar tussenin. Zij was een hele leuke dame; ze vertelde over Schiermonnikoog en waarom wij ervoor gekozen hadden om juist daar te trouwen. De vader van Jan Willem heeft nog enkele woorden gesproken en daarna hebben wij onze geloften uitgesproken.

Ik was heel zenuwachtig, maar het was een mooi moment. Ik dacht nog: dit moeten we even goed in ons opnemen. Wat ik leuk vond was dat verschillende mensen een rol speelden. Ik kom uit een gezin van vier kinderen en dus had ik zo mijn twee getuigen en ceremoniemeester gevonden. Mijn broertje heeft samen met mijn nichtje de ringen gebracht. Doordat iedereen er een beetje bij betrokken was, voelde het heel relaxed.

Taart
Tegen onze gasten zeiden we: ga maar lekker op eigen gelegenheid naar de borrellocatie. Onze ouders hebben ons ter plekke gefeliciteerd en daarna hebben we met de rest een hapje en drankje gedaan in restaurant 'Zandt aan Zee'. In plaats van een traditionele bruidstaart hadden we gewoon twee lekkere taarten: een hele grote chocoladetaart van tien centimeter hoog en een perzik-abrikozentaart. En daarbij natuurlijk champagne om te toosten. Vanwege het slechte weer was de borrel binnen, maar je kon het strand wel zien.

Barbecue
Rond 18.00 uur zijn we met die grote groep terug gaan fietsen naar de kampeerboerderij. De fietsen hadden we gehuurd, net als de bakfiets waar Jan Willem en ik mee rondreden. Eenmaal op de boerderij werd er een barbecue voor ons voorbereid. Die was binnen in de keuken en onze gasten konden gewoon rondlopen met een bordje en uitkiezen wat ze lekker vonden. Voor het toetje hadden we wat ijstaarten meegenomen. Tussen het eten door waren er speeches en video's die mensen hadden gemaakt. Alles heel lekker informeel.

Discotheek
De barbecue liep uit in een borreltje en daarna zijn we met een heel stel nog naar de lokale discotheek gegaan: de Tox Bar. Niet iedereen ging mee; sommige gasten wilden de volgende ochtend de eerste boot halen. Wij zijn op de fiets naar het dorp gegaan; ik heb mijn jurk gewoon opgepakt en ben op de fiets gesprongen. Volgens mij zag het er uit als een soort flamingo.

In de discotheek hebben we de ceremoniemeester geld gegeven om voor iedereen muntjes te halen, zodat er voor iedereen drankjes konden worden geregeld. Toen hebben we ons in het feestgedruis gestort. Er liepen allerlei soorten mensen rond in de discotheek; jaarclubjes, mensen in konijnenpakken, Power Rangers in neonkleuren en er was zelfs een Duits voetbalfeest, hilarisch!. Veel mensen kwamen naar ons toe om ons te feliciteren en met ons te dansen.

'Gaan jullie nou een keertje?'
Tegen 01.00 zei de ceremoniemeester tegen ons: Gaan jullie nou een keertje? Toen is er een afscheidsliedje op gezet en zijn we de discotheek uit gebonjourd. De rest bleef toen nog door feesten; sommigen hebben het licht uitgedaan, anderen hebben het zelfs licht zien worden. Op de boerderij hebben we allerlei snacks voor ze achtergelaten. Wij sliepen ergens anders. De volgende ochtend zijn we rond 11.00 uur terug naar de boerderij gegaan en hebben we voor iedereen eitjes gebakken. Daarna hebben we met z'n allen snel opgeruimd en 's middags weer de boot terug genomen.

Dit weekend was precies wat we wilden. En omdat je als groep bij elkaar bent, hebben onze gasten elkaar ook goed leren kennen. Volgens mij krijg je dan leukere gesprekken dan wanneer je alles in 1 dag moet proppen.