Trouwambtenaar Monique Talsma


Monique Talsma is 'BABS', Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, ofwel: trouwambtenaar. In het artikel hieronder vertelt zij over haar werk als trouwambtenaar.


"Als ik later groot ben, dan word ik... Tja wat wil je worden als je groot bent? Als kind kun je waarschijnlijk niet bedenken dat je ook 'Babs' kunt worden. En dat op Schiermonnikoog waar ik ben geboren en getogen.

Ik had geen moment van twijfel in 2003 bij het lezen van de vacature voor deze functie. 'Ja, ik wil' was het enige juiste antwoord. Vele jaren en voltrokken huwelijken verder, vind ik het nog steeds een eer om trouwambtenaar te mogen zijn. Aanwezig zijn bij een intiem moment, dat is een voorrecht. Het is prima te combineren met mijn werk hier op het eiland bij een hotel en met mijn mobiele reisbureau (VakantieExpert).

Trouwen op 'Us Lytje Pole' is heel bijzonder. Huwelijken mogen overal op het eiland voltrokken worden. Heel speciaal is dat op de Balg of bij Paal 5. Improviseren is soms nodig. Op een huwelijksdag in juli 2011 was het erg slecht weer. Trouwen bij de Bank van Banck was niet te doen. De eetzaal van Hotel Graaf Bernstorff werd vervolgens een sfeervolle trouwzaal en het werd een feest! Wat was ik zenuwachtig toen ik mijn vriendin Ilse met haar Rob mocht trouwen.

Ook bijzonder: Het trouwen van een BN-er. In 2013 gaf Thomas Acda zijn ja-woord aan zijn vrouw Esme. Wat een fantastische dag!"