Slechtvalken kijken
Aaldrik Pot

Wonen in het noorden van het land heeft alleen maar voordelen. Een daarvan is dat 'een dagje Schier' tot het standaardrepertoire kan behoren. Ik zeg met nadruk kan, want je moet toch altijd enige moeite doen om er te komen. In mijn geval betekent dat een uurtje rijden met de auto naar Lauwersoog en dan die heerlijke drie kwartier op de boot.


Koude klus
In de strenge winter van 95/96 deed ik drie maanden onderzoek naar grauwe ganzen. Een koude maar zeer aangename klus. De soms wat saaie uurtjes in het piepkleine schuilhutje aan de rand van de kwelder werden vanzelf aangenaam als er een slechtvalk in de buurt zat. Uren heb ik naar deze krachtige roofvogels gekeken als ze op een strandpaal zaten te wachten tot het moment dat de honger aanbrak.

Wintergast
In die tijd was de slechtvalk vooral een wintergast. 'Onze' winterslechtvalken broeden in noordelijke streken. Als broedvogel kende ik hem alleen uit de Alpen waar ik hem in de meest onherbergzame delen tegenkwam. Maar tegenwoordig broedt deze prachtige vogel ook gewoon in ons land en dan vooral in de buurt van grote steden. Vanaf hoge gebouwen, fabrieksschoorstenen en elektriciteitsmasten jagen ze op alles wat veren heeft. Stadsduiven zijn favoriet. 

Gratis scrubbeurt
Maar voor mij horen slechtvalken nog steeds bij een naderende winter. Bij stormachtige wind, koude vingers en tranende ogen. Als we eind oktober een grote ronde op het eiland lopen, kijk ik dan ook verlangend naar hem uit. Maar op de kwelder zijn nauwelijks vogels. Het waait zo hard, dat ze zich schuil houden. In de loop van de middag trekt de wind steeds verder aan. Eenmaal op het strand krijgen we een gratis scrubbeurt.

Spreeuwen
Maar dan zien we ineens een groep spreeuwen vliegen. Ze vliegen boven zee en komen haaks op het strand aan. Mijn lief ziet vanuit haar ooghoek een grote vogel van het strand opvliegen. "Slechtvalk!", roep ik enthousiast. We zien hoe hij laag blijft en de groep spreeuwen van onderen probeert aan te vallen. De groep verbreekt de veilige formatie en stuift binnen milliseconden uiteen.

Wind
De slechtvalk concentreert zich op een van de vogels, maar wordt ineens gegrepen door de wind. Met een rotgang wordt hij richting zee geblazen. De spreeuwen zijn veilig. De trotse roofvogel heeft het even te kwaad. Hulpeloos fladderend probeert hij terug te keren naar het veilige duintje op het strand. We verliezen hem vrij snel uit het oog.

Even verderop vinden we de verse vleugel van een zanglijster die op de typische slechtvalk-manier is achter gelaten. De vleugel gaat mee voor in de collectie. Want dat is zo leuk aan slechtvalken, ze zijn hofleverancier voor verenverzamelaars als ik.


>  Meer over de slechtvalk?  Klik hier.