Presentator Leo Fijen over het eiland
Op basis van interview door Bea Kastrop


Presentator Leo Fijen houdt van de kust. Daar beseft hij dat hij maar een klein onderdeel is van het geheel. Fijen schreef het boekje 'Het geheim van de stilte' over gesprekken die hij op het eiland voerde met eilandgasten voor het tv-programma 'Het gevoel van Schiermonnikoog'.


"Het strand en de zee zijn al sinds mijn jeugd een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven", vertelt Fijen. "Regelmatig fietsen we met het gezin naar Bloemendaal aan zee. We speelden en hadden plezier. Later ontdekte ik dat hoe dichter je bij de zee bent, hoe meer het bestaan wordt teruggebracht tot het meest wezenlijke.

 

Op een eiland heb je dat nog extremer. Dat is een omsloten geheel en er zijn daardoor weinig keuzes. Gaan we wel of niet naar het strand? Laten we ons nat regenen of niet? Wanneer gaan we eten? Dat is het. En dat betekent dat het bestaan wordt teruggebracht tot het meest wezenlijke, namelijk 'Waar leef ik voor?', 'Wie ben ik?' en 'Wanneer laat ik me voeden door de Schepping en wanneer niet?"

Fijen vergelijkt een eiland met een klooster, een besloten ruimte waar je weer terug bij jezelf kan komen. "Je hebt de indruk dat je alles achterlaat, maar je neemt alles mee en je moet het uithouden met jezelf. In een klooster doe je mee met het dagritme en op een eiland pas je je aan aan het ritme van de zee, de zon en de wind. Dat betekent voor mij ook echt dat ik mijn eigen plaats weer leer kennen. Dat ik ten volle besef dat ik maar een klein onderdeel ben van wat er gebeurt en dat het in dit leven niet om mij gaat".

Op Schiermonnikoog zijn het vooral de ruimte en de stilte die Fijen leiden naar de stilte in hemzelf. "In de stilte en de eindeloze uitgestrektheid van het strand, ga je nadenken over de eindigheid van je eigen leven. Daar komen vragen boven als: 'Waar leef ik voor?' En: 'Wat betekenen leven en dood in mijn leven?' Op een eiland word je teruggeworpen op jezelf en in die fundamentele eenzaamheid ontdek je waar het ten diepste om gaat"