Op schoolreis
Bert Koning - Feiko Clockschool 


Maandag 6 juni stond al maanden in de agenda's van de leerlingen van groep 8. Het laatste kamp van hun basisschooltijd stond op het programma. De laatste weken werd er al volop over gepraat, maar nu was het dan eindelijk zover, de reis naar Schiermonnikoog begon. Om zeven uur in de ochtend stond de bus paraat om het reisgezelschap te vervoeren richting Lauwersoog.


Naar het eiland
Onderweg zat de sfeer er al meteen goed in. De snoepjes, metworst en blokjes kaas werden bij het passeren van het bordje Veendam al genuttigd. Na anderhalf uur bereikten we de haven. Daar werd de bagage ingeladen op een kar en mochten de leerlingen aan boord van veerboot 'De Rottum'. Veel kinderen zochten meteen het bovendek omdat de zon al heerlijk straalde. Met een aangenaam gangetje en een rustige Waddenzee arriveerden de reisgenoten tegen elf uur op het eiland.

Kampeerboerderij
We huurden fietsen en toen werd koers gezet naar de kampeerboerderij. Daar aangekomen werden we vriendelijk begroet door de beheerders, de bedden werden opgemaakt en de boodschappen uitgepakt en in de voorraadkasten gestopt. Ondertussen werd het terrein verkend en tegen twaalf uur vertrokken we naar het dorp. Daar kregen de leerlingen een uur voor zichzelf en werden de kaartjes geschreven voor de achterblijvers in Pekela.

Strand en Berkenplas
Na ruim anderhalf uur werd de reis vervolgd naar het prachtig witte strand van het eiland. Er werd volop gevoetbald, gespeeld bij de zee, schelpen gezocht en strandspelletjes gedaan. vanwege de frisse temperatuur van het zeewater werd besloten om ook nog even lekker te plonzen in de Berkenplas (foto onder). In deze prachtige bosrijke omgeving werd gebruik gemaakt van surfplanken en kano's. Nadat de klok vijf keer had geslagen gingen we weer richting thuisbasis.

Avondeten
Op het menu van de eerste dag stond een heerlijke maaltijd. Gefrituurde aardappelen met een witte saus gemaakt van eieren. De groente was een tomaat in gepureerde vorm. Een heerlijk stukje vlees erbij zorgde voor dit koningsmaal. Als toetje een dessert a la vla. Na het eten werd alles keurig opgeruimd en werd het avondprogramma bekend gemaakt.

Avondprogramma
De bunker De Wassermann (foto onder) en het Vredenhof waren bij de leerlingen favoriet. Tijdens de wandeling kwamen we wederom langs De Berkenplas. Om 21.00 uur werd daar een verfrissende duik genomen. Ach ja... vakantiegevoel is erg belangrijk. Na een spannend verhaal van 'Gerrit de Monnik' zou over twee uur de nachtelijke wandeling beginnen. Ook het verhaal van 'de wilde boskat' zou de revue passeren. Gelukkig gingen we met een grote groep en konden de leerlingen elkaar steunen.

Na een zeer intensieve eerste dag bleek dat de stapelbedden van een prima kwaliteit waren. Op naar dag twee.

Dag twee
Het ontbijt moest de leerlingen de nodige energie geven om dag twee goed door te komen. Deze dag stond vol met leuke activiteiten. Zo werd de vuurtoren bekeken, het dorp aangedaan (cadeautjes voor thuis), er werd gezwommen in zee, er was een fietstocht (Tour de Monnik) en nog vele andere dingen die voor altijd in de herinnering zullen blijven van de leerlingen. 

Na de nodige kilometers fietsen, lopen door het mulle zand en iets te weinig nachtrust, kregen de Pekelder magen honger en werd er gebunkerd bij de Macaroni a la Schier. Deze goed gevulde pasta zorgde er voor dat we ook op de laatste avond weer energie genoeg hadden om te wandelen, spelen, zwemmen enzovoort.

Bonte avond
De Bonte Avond met muziek en make-up werd door de leerlingen zelf georganiseerd. De roulette chips waren een favoriet spel voor de kinderen. Heb je een Dorito, dan ben je de klos... water! In de door de jongens bedachte voetbalwedstrijd speelden de boys (zeven man) tegen een vader en meester. Na een 3-5 tussenstand voor de jongens werd in de tweede helft even orde op zaken gesteld door 'de oudjes'. Eindstand: 10-8. Als de klok straks twaalf zou hebben geslagen, zou het tijd worden voor de nachtwandeling. De grootste angsten waren overwonnen. En aan morgen wilden we niet denken... Wat een prachtige schoolreis!

En er is een tijd van komen... en weer gaan...