Mooi rood is niet lelijk


Weinig bouwwerken krijgen het zo zwaar te verduren als een vuurtoren. Regen, wind, zon, zand, zout; en van alles de volle laag want beschutting is er niet. Niet zo gek dus dat de Noordervuurtoren op het eiland er vijf jaar na de laatste renovatie in 1960 er niet zo florissant bij stond. Aan stukadoorsbedrijf 'De Alde Stelp' de taak om het 37 meter hoge monument een nieuwe wind- en weerbestendige cementgebonden 'jas' te geven.


Het was niet eens zozeer het verweerde uiterlijk dat renovatie van de toren nodig maakte, als wel het inwendige. De toren huisvest de verkeersleiders die de zeevaart op de Waddenzee - samen met de bemande toren van Terschelling - in goede banen leiden. Het radarsysteem en het scheepvaart begeleidingssysteem moest worden vernieuwd. En ook de werkplek was aan modernisering toe. Voor de zomer van 2014 was de toren van Terschelling gerenoveerd. Vijf maanden later was de toren van Schiermonnikoog aan de beurt.


In de ruim anderhalve eeuw dat de vuurtoren bestaat, is het zeeverkeers geleidingssysteem al een aantal keren vernieuwd. Toen de Noordervuurtoren in 1854 in gebruik werd genomen, was het nog een daadwerkelijke vuurtoren. Niet met een houtvuur weliswaar, maar wel met een vaste olielamp die brandend gehouden moest worden. In 1911 werd die olielamp vervangen door een ronddraaiend lenzenstelsel, wel nog steeds met olie als brandstof. De olie maakte in 1924 plaats voor elektriciteit en in 1979 kreeg de toren ook een radar.


De rubbercoating op de wand van de toren werd verwijderd door middel van microstralen (water dat met zo'n 2500 bar tegen de toren werd gespoten). Na het verwijderen van de rubbercoating kwamen de schuren in de betonlaag bloot te liggen. Deze scheuren werd gedicht met giethars. Na de reparaties werd een mortellaag aangebracht met een laagdikte van minimaal een halve centimeter. Ongeveer drie weken is het stukadoorsbedrijf bezig geweest. De schilders brachten vervolgens de bekende rode kleur aan.


Opdrachtgever:  Rijkswaterstaat, Den Haag
Aannemer:          Dijkstra Draisma, Dokkum
Stukadoor:          De Aude Stjelp, Oosternijkerk

> Zie ook onze pagina over de vuurtoren. Klik hier.