Monniken lichten hun keus toe
Stijn Fens in Trouw - 27 januari 2017

In 2015 verlieten vier monniken hun abdij in de bossen van Diepenveen om een bestaan op te bouwen op Schiermonnikoog. Het bevalt ze nu zo goed dat ze een klooster willen bouwen.


Het zijn vooral oudere eilandbewoners die op woensdagavond 25 januari 2017 zijn afgekomen op de eerste van drie informatie-bijeenkomsten. Deze eerste informatie-bijeenkomst vindt plaats in een zaaltje van Hotel Van der Werff op Schiermonnikoog. Zo'n zaaltje waar de tijd lijkt te zijn stilgezet.

'Presentatie plan-voornemen monniken in Schiermonnikoog', staat op een indrukwekkend beamer-scherm. Eronder is een foto van een vergezicht met vuurtoren te zien. De cisterciënzer monniken die sinds een jaar een huis midden in het dorp bewonen, zijn er ook. In hun zwart-witte kleding haal je ze er zo uit. Alleen nieuweling Jos heeft gewoon een trui aan.

Het gemeentebestuur van Schiermonnikoog zag het eigenlijk gelijk al zitten: de bouw van een klooster op het eiland dat zijn naam dankt aan de monniken. Duurzaam gebouwd op een min of meer afgelegen plek, eenvoudig, zodat de monniken in alle rust God kunnen vinden. Maar, zo zei het gemeentebestuur er meteen bij: de eilanders moeten het wel goed vinden. En dus vindt er zoiets als een eiland-raadpleging plaats.

Broeder Alberic, de abt, opent de avond en geeft het woord aan zaakwaarnemer Peter Thissen ("Ik zeg altijd: de monniken gaan over het verticale en ik over het horizontale"). Thissen schetst de weg naar het te bouwen klooster. Over hoe men na een zoektocht uitkwam bij een plek die bekend staat als 'De Paardenbak', bij de westpunt van het eiland. Midden in een natuurgebied. het moet een klooster worden met woonhuis, een dakterras, maar zonder gastenverblijf; de monniken zijn niet uit op concurrentie met de pensions.

En. vertelt Thissen, er komt een 'lichthapper', een soort toren die ervoor moet zorgen dat er daglicht in de kapel kan komen. "Dat je vanuit de verte kunt zien: daar wonen de monniken".

De architect, Huib Ribbens,  leidt de eilanders virtueel rond in het nieuwe klooster. Een mooi gebouw is het, vol schelpenachtige kleuren en natuurlijke materialen. "Wie wil daar nou niet wonen", klinkt het vanaf de voorste rij. Het eerste voorzichtige gemor klinkt pas als naar de hoogte van 'de lichthapper' wordt gevraagd. "Veertien meter", zegt de architect. "Net zo hoog als de vuurtoren", roept iemand.
(noot red.: de vuurtoren is 37 meter hoog).

Sieger Rozendal (79) en zijn vrouw Riekje wonen al 47 jaar op Schiermonnikoog. "Mij viel de stemming mee", zegt hij na afloop. "Wat je wel veel hoort: waarom mogen zij er wel bouwen en wij niet. Want het is geen bouwterrein. Ik dacht dat er meer kritische vragen zouden zijn".

Ook vader abt voelde veel welwillendheid in de zaal, zegt hij na afloop. Als er geen bezwaar wordt aangetekend, kan de bouw over een jaar beginnen en kunnen de monniken eind 2018 hun klooster betrekken.

Maar de volgende ochtend blijkt tijdens een tweede informatiebijeenkomst in het Dorpshuis dat er best wat bezwaren leven. Van de ruitervereniging bijvoorbeeld. Die pacht momenteel het beoogde bouwterrein van Natuurmonumenten en voelt er niets voor om dat op te geven. En de hoogte van 'de lichthapper'- daar is ook niet iedereen blij mee.