Mijn vrijwilligerswerk
Hilde de Laat

Op Schiermonnikoog stonden mij twee weken vrijwilligerswerk te wachten bij het Vrijwilligers Collectief. Doel is om de toeristen rond te leiden over het eiland tijdens de zomervakantie. Daarbij geven de vrijwilligers van het Collectief excursies voor allerlei leeftijdsgroepen en belangstellenden. Excursies rond vogels, wad, duin, jutten, kwelder en meer!

Eerst was er in juni een voorbereidingsweekend. Ik ontmoette daarbij de hele groep. Allemaal verschillende mensen: van jong tot oud en van stadsmensen tot plattelandsmensen, maar allemaal met dezelfde gemeenschappelijke hobby: de natuur. Ik voelde me meteen thuis. Wat een super groep!

Iedere week van de zomervakantie zijn er drie vrijwilligers aanwezig, die drie tot vijf excursies per dag geven. Omdat ik als nieuwe vrijwilliger begon, was ik ingedeeld met nog drie andere vrijwilligers: Susan, Rob en Nathan. Helaas moesten Susan en Rob het eiland vroegtijdig verlaten op de tweede dag. Dus Nathan en ik moesten het overvolle programma alleen zien te redden. Gelukkig konden we 'hulplijnen' inschakelen van vrijwilligers die nog op het eiland vakantie aan het vieren waren. De tweede week kwam Marijke ons vergezellen en konden we het programma prima aan. Het betekende wel dat ik vol aan de slag mocht. Een hele uitdaging!

De wad-excursie is de meest gegeven excursie. vanwege de unieke natuur die op en in het wad kunt vinden. Ik liep twee keer mee met Nathan. Daarna deed ik de excursie in mijn eentje. Echt super tof om een groep toeristen zo enthousiast te zien over dingen die je ze vertelt.

Ik zal een beetje uitleggen wat de wad-excursie inhoudt. Schiermonnikoog heeft ten noorden een zandstrand en ten zuiden van het eiland het wad. De waterstroming aan de noordzijde gaat heel snel, waardoor alleen de grote en zware zandkorrels naar de bodem kunnen zakken. Tussen Ameland en Schiermonnikoog buigt er echter een stroming af en komt aan de zuidkant van Schiermonnikoog terecht. Hier hebben de kleine en lichte slibdeeltjes de kans om te bezinken, waardoor het wad ontstaat. Slib is eigenlijk niets anders dan dode planten en dierenresten. Dat maakt het wad erg vruchtbaar voor schelpdieren, wormen en slakjes die zich voeden met plankton. Omdat deze dus in massale hoeveelheden voorkomen, komen hier weer vogels op af. Dit houdt zichzelf mooi in stand waardoor een uniek eco-systeem ontstaat.

Tijdens de excursie laten we de meest voorkomende schelpdieren en slakjes zien en vertellen we over elk een kort verhaal. Zo komen de mossel, oester, kokkel, alikruikje, gaper en wadslakjes voorbij. In het geultje waar we naar toe lopen vissen we naar garnaaltjes, krabbetjes, kleine visjes en een enkele keer vinden we een zeester of een anemoon.

De kinderen vinden het fantastisch als ze een vrouwtjes-krab van een mannetjes-krab kunnen onderscheiden. En ook de 'kokkelrace'(welke kokkel graaft zich het snelste in) gooit hoge ogen bij het kleine publiek. De volwassenen vinden het fascinerend hoe de wadpier voorkomt dat hij opgegeten wordt en hoe de Japanse oester is ontsnapt uit de oesterbanken.

Naast de wad-excursie heb ik ook de kleine beestjes-excursie gegeven. Hierbij ga je met kleine kinderen op pad om eerst bij een klein grasveldje met wat bomen kleine beestjes te zoeken en later ook waterdiertjes. De kinderen vinden het erg leuk om al die kriebelende dieren vast te houden en vaak zijn ze na een excursie niet meer bang voor hommels, wespen en zelfs spinnen. De ouders vertellen we iets over elk dier dat we vinden, zodat ook zij zich verbazen over de wereld die ze normaal gesproken voorbij lopen zonder er ook maar iets van te zien. Al met al een mooie excursie die ik enorm leuk vond om te geven.

Ik heb nu alweer zin om volgend jaar nog meer excursies te leren geven en toeristen bewust te maken van de mooie natuur die wij in Nederland hebben.