Met de boot naar Schier
Leisureclub Holland

Ik was er voor we een eigen schip hadden nooit eerder geweest. Schiermonnikoog is een pracht eiland. Er rijden heel veel fietsen en bijna geen auto's rond. De natuur is heel erg mooi en de stranden zijn ongelooflijk breed.


Het allereerste jaar dat we onze 'She' hadden, gingen we al naar het eiland. We hadden toen met vrienden afgesproken elkaar in Leeuwarden te ontmoeten en samen verder te varen. Dat ging goed tot in de Robbengatsluit (foto onder) bij Lauwersoog. Wind achter en dan ook nog van zoet naar zout water betekend stroom mee in de sluis en dan moet je eerst achter vastmaken. Maak je eerst voor vast dan draait geheid de kont van je schip van de kant weg met alle problemen van dien.

Bij ons dreigde een Britse schipper met een stalen hoek van zijn oude schuit onze spiksplinternieuwe romp te rammen. Na een luide waarschuwing en afduwen van Hettie kreeg hij de zaak gelukkig net op tijd onder controle en bleef schade uit.

Ik had geluk bij het afmeren dat de landvast aan het achterschip zichzelf vastklemde om een bolder van de sluiswand. Alleen de preekstoel ging even lelijk langs de muur van de onze vrienden deden het ook niet goed in de sluis: de motor van hun vissermanschouw viel stil, waardoor het schip met de mast tegen de brug dreigde te varen. Ook dat was spannend, maar het liep gelukkig goed af.

We waren van plan om na het verlaten van de Robbengatsluis vlak achter onze vrienden aan naar het eiland te varen. Ik had me daarom niet goed georiënteerd op de bebakening van de aanloop naar Schier. Prompt liepen we zo'n 25 meter voor de haveningang van Schiermonnikoog buiten de vaargeul vast. Om de paniek nog groter te maken, schoot ook nog de babystag los.

We bezorgden de schippers en opvarenden die al in de haven lagen een prachtige voorstelling. Onze vrienden redden ons door ons los te trekken. Daarna was het nog een hele toer om een beetje redelijk af te meren in de haven.

'Ouwe Teun' stond daar toen nog met een werplijn te wachten op nieuwe gasten en dat behoedde vele schippers (en ons) voor benarde situaties. Als je dan eenmaal afgemeerd bent - en de zenuwen zijn wat weer bedaard - dan ga je zelf kijken naar die andere sukkels die de haven proberen in of uit te varen,

Laat u zich niet afschrikken door bovenstaande. Het was spannend maar de paar krasjes op de preekstoel zijn de enige herinnering aan deze eerste reis en er zijn nog vele reizen naar Schiermonnikoog en andere Waddeneilanden gevolgd. Ik zou de belevenissen op Schiermonnikoog niet hebben willen missen. Het is een schitterend natuurgebied met vele bijzondere aspecten. Daarnaast liggen er ongetwijfeld veel schippers in de haven met veel minder ervaring en die hebben de overtocht (nog geen uurtje) ook overleefd.


>  Zie ook de pagina over de jachthaven. Klik hier.