Lang weekend
Tekst en foto's onderaan pagina: Bea Kroeze


Aan het einde van de zomervakantie een lang weekend naar een Waddeneiland. Het begint een fijne traditie te worden. Dit keer was er flinke twijfel gezien de gezondheidstoestand van mijn moeder: wel of niet afreizen naar Schiermonnikoog? Wikken en wegen. Ik wilde in eerste instantie niet. Uiteindelijk besloot ik - in goed overleg met en op advies van het zorgteam - toch wel met 'mijn mannen' mee te gaan. We gingen lekker uitwaaien in de meest brede zin van het woord.


Schiermonnikoog is in mijn beleving het meest pure, ruige en dynamische Waddeneiland. De natuur gaat er grotendeels haar eigen gang. Heel het eiland is Nationaal Park met uitzondering van het dorp. Op een heel klein oppervlak vind je een enorme verscheidenheid aan landschappen en de daarbij behorende natuur. Gemotoriseerd verkeer kom je er nauwelijks tegen.

Het Noordzeestrand is oneindig groots en blijft mij imponeren. Het strand meet op haar breedst maar liefst 1 kilometer, hiermee is het een van Europa's breedste. Wat een zee van rust en ruimte. De wind die langs je lijf wappert, je haren die om je hooft klapperen, een zilte smaak in je mond, zout spetters op je armen, het zonnetje dat brandt op je huid, zand tussen je tenen en de zeelucht in je neus. Ik hou van het Waddeneilandengevoel!

In het westen van het eiland ligt een prachtig netwerk van wandel- en fietspaden waarvan we er niet een oversloegen. Al fietsend beleefden we de acht verschillende landschappen.

Op de poster die we kregen van de Vogelbescherming kruisten we 's ochtends tijdens het ontbijt steeds meer gespotte vogels aan, zoals de bergeend, de bonte strandloper, de rosse grutto en de aalscholver. Vanuit de vogelkijkhut bij de Westerplas zagen we zelfs een witte lepelaar voorbij vliegen.

Verder naar het oosten ontbreken paden en bestaat het eiland uit ongetemde natuur. De Balgexpres bracht ons vanuit het dorp via het Noordzeestrand naar De Balg. Op die uiterste oostpunt van het eiland zagen we zeehonden, zochten we zeediertjes en schelpen en genoten van het weidse landschap, het onvoorspelbare zand en de ruige Noordzee.

In het zachte avondzonnetje vingen we krabben, zeeduizendpoten en garnalen in de geulen van een nagenoeg verlaten strand. Bij het Bezoekerscentrum kun je leuke excursies boeken. Wij kozen voor 'Bosgeheimen voor kleuters'. Samen met een gids trokken we diep het bos in op zoek naar 'Schiertjes'. Wat een beleving!

Vier dagen lang uitwaaien. Heerlijk!