Lang leve Schiermonnikoog
Fleur Brockhus - 26 november 2016

Deze herfstvakantie mocht ik samen met mijn peuter- en kleuterzoon een week uitwaaien op Schiermonnikoog. Wat een voorrecht.


De reis was een grote jongensdroom: auto, veerboot en bus. Fietsen kun je alvast online reserveren en op je vakantieadres laten bezorgen. Gewend aan de New Yorkse delivery cultuur leek me dit wel wat. handig, maar compleet overbodig want de fietsenverhuur was op een steenworp afstand van ons hotel. Net als de supermarkt en de bakker met suikerbrood om van te smullen. Er is ook een leuke kledingwinkel mocht je wel een keer een moment voor jezelf hebben. Wat een heerlijk overzichtelijk eiland.

Het lijkt soms alsof de tijd op Schiermonnikoog heeft stilgestaan. Alleen al bij het vooruitzicht van een ritje met de bus met buggy inclusief peuter, kleuter en koffers breekt het zweet me doorgaans spontaan uit. Niet op Schiermonnikoog. Iedereen is even vriendelijk en behulpzaam.

In Hotel Van der Werff worden de kaassoufflés voor kinderen nog opgediend op zilveren presenteerblaadjes. En in de prachtige eetzaal vind je tussen 6 en 8 uur allemaal lotgenoten (ouders met kinderen in dezelfde leeftijd). Je kinderen mogen hier namelijk ongestoord rondrennen. En dat rondrennen kan eigenlijk ook op straat, want het eiland is autoluw. Wat betekent dat je er alleen mag rijden met een ontheffing. Fijn om een week niet continue 'Kijk uit voor die auto', te hoeven gillen. Zelfs mijn stem had vakantie.

Het eiland heeft het breedste strand van Europa. Prachtig, en het straalt zoveel ruimte en rust uit. Bij de zee zijn wij nooit aangekomen omdat mijn peuter en kleuter ondertussen afgeleid werden door krabbetjes, schelpen en plassen om in te stampen.

Waar wij wel geregeld een tussenstop maakten voor warme chocolademelk of lunch was 'De Marlijn'. Knus en goede salades en soepen. Ik denk dat je bij 'Ambrosijn' ook goed kan eten. Ik schrijf, ik denk, want mijn jongens verkozen 'Het Wantij' met speeltuin. 'Ambrosijn' heeft ook geen apart kindermenu, waardoor je net niet naar binnen durft. Maar het verse ijs en marshmallows smaakten in ieder geval veelbelovend.

We verbleven in een appartement van Hotel Bernstorff in het centrum van het dorp. Een aanrader. Schone kamers, betaalbaar en werkelijk niets kan kapot. Maar er zijn genoeg andere opties, zoals Hotel van der Werff.

In het Bezoekerscentrum organiseren ze leuke activiteiten voor kinderen. Zo knutselden we pindakaas vetbollen en bakten broodjes boven een kampvuur tijdens de OERRR Vette Vogeldag. Een en al nostalgie.

Ook de moeite waard is een bezoek aan 'Schelpenmuseum Paal 14' waar Thijs de Boer prachtig vertelt over zijn vele vondsten tijdens het jutten op het strand.


>  Zie ook de pagina 'Herfst op het eiland'. Klik hier.