Kerstfeest in de (heilige) gelagkamer
Wio Jouwstra (19 december 1988)

Kerst en oud en nieuw? De gezelligste tijd van het jaar. Goede zin, dikke pret. "Veel leuker dan de zomer", zegt de herbergier in derde generatie van Hotel Van der Werff, Jan Fischer. Einde jaar, tijd voor reflectie. Ook voor de crème de la crème van alcoholisch Nederland, zoals de vaste clientèle van Van der Werff worden genoemd in het boekje 'Weg met Welling'.

Voor die aficionados van het bacchanaal is 'Het Hotel-Pension Sedert Anno 1726' een van de meest prestigieuze pelgrimsoorden van het land. En anders dan in de zomer worden ze er de laatste week van het jaar tenminste niet gehinderd door dagjesmensen die menen dat de heilige gelagkamer dienst doet als wachtruimte voor de bus naar de veerboot.

"Ober, nog iets bij de thee?" "Hoe bedoelt u mevrouw, suiker?" Nee, dat soort viert de kerst thuis wel, in familiekring, zoals het de bourgeoisie betaamt. "Ober, schenkt u de glazen nog maar eens vol". Juffrouw Dien (foto links), de legendarische voorgangster van Fischer, wist het eind jaren zestig al. "In de winter is hier niet veel, soms muziekuitvoeringen. Een een toneelclub. De Monnik heet die, want alles heet hier zo ongeveer De Monnik", aldus de uitbaatster`van Van der Werff tussen 1955 en 1981 in een van haar schaarse kranteninterviews.

"Maar tegen Kerstmis brengen we het hele hotel in sfeer. Kerstbomen genoeg in de duinen. De rest moet van de vaste wal komen en dan ben je altijd duurder uit. Vroeger hadden we met kerst nooit gasten. Maar sinds we centrale verwarming hebben, loopt het erg hard. Vooral veel artiesten uit Amsterdam. aardige mensen. Ze weten gewoon niet wat ze hier ontdekken, zo'n rust. Ik maak helemaal geen reclame voor de kerstdagen, dat doen de mensen zelf wel. Ik heb vijftig mensen moeten afzeggen. We zaten vol".

Met 'de artiesten' is het wat minder geworden, maar het hotel zit elk jaar opnieuw 'hardstikke vol', aldus Jan Fischer. "Veel vaste gasten, families die hier al generaties lang komen. Tachtig procent komt uit de Randstad. Toen we nog geen verwarming op de kamers hadden, telden we hooguit vijftien gasten in de kerstperiode. Maar ook de aanleg van de nieuwe steiger in 1970 heeft aan de drukte bijgedragen. Evenals de afsluiting van het Lauwersmeer. Daardoor konden de veerboten op vaste tijden varen en werden de verbindingen korter".

Vroeger kon je begin december bellen en waren er volop kamers en bungalows beschikbaar. Sinds het begin van de jaren '80, moet je er vroeg bij zijn. De VVV's op de Waddeneilanden melden een bezettingsgraad van 80 tot 90% van de beschikbare, 'winterharde' accommodatie.

* Na het overlijden van Jan Fischer (31 augustus 2014) nam zijn dochter Charlotte het hotel over.


>  Zie ook de pagina over Hotel Van der Werff. Klik hier.