Jan Berend Bazuin

Een markante eilander en kleurrijk persoon


Jan Berend Bazuin (1943 - 2013) - of zoals iedereen hem kende 'JB' - was een markante eilander. Hij werd in 1943 geboren in Groningen, maar verhuisde al op driejarige leeftijd met zijn ouders naar Schiermonnikoog, waar zijn vader werd gemobiliseerd om te helpen opruimen bij de Atlantikwall.


Na de diensttijd kocht de vader van Jan een 'winkel van Sinkel' op het eiland. Een bazaar waar van alles werd verkocht: levensmiddelen, naaigaren, losse groene zeep, later uitgebreid met souvenirs, stoffen en spiritualiën. Jan Berend: "Uiteindelijk hadden we vier horecazaken en winkels". Deze werden later verkocht en Jan Berend behield zijn geliefde steakhouse 'Brakzand' (na het overlijden van Jan Berend werd dit pand restaurant 'Om de Noord'). 

Jan Berend vervulde op het eiland vele bestuurlijke functies: 43 jaar bij voetbalclub 'De Monnik', 34 jaar bij de VVV, verder bij jachthaven 'De Oude Veerdam'en bij het Overlegorgaan Nationaal Park Schiermonnikoog'. Tevens stond hij in 1987 aan de wieg van het eilander shantykoor 'Gin See To Heich', dat zeemansliedjes zingt en in het zomerseizoen iedere woensdag een optreden geeft in de muziekkoepel aan de Reeweg. Hij was onder meer ook trouwambtenaar en jagermeester en kroop tientallen jaren in de rol van Sinterklaas.

 

"Ik heb Schiermonnikoog mede op de kaart gezet door aandacht te vragen van de pers op het vaste land. In de jaren '50 zag de vaste wal de Waddeneilanden niet liggen. Door het toerisme is dat veranderd. Destijds knipte ik krantenartikelen over het eiland uit de krant twee keer per jaar en ben dat blijven doen".

Of hij wel eens aan de wal kwam? "Jawel, voor inkopen, En sinds ik een aantal jaren mijn dochter, uit een eerder huwelijk ken, zoek ik haar regelmatig op. Zij woont aan de wal". Jan Berend overleed op 16 oktober 2013. Op maandag 21 oktober vond de begrafenis plaats op het gemeentelijk kerkhof achter de Got Tjark.

________________________________________________________________________________________________________

Anekdotes

JB hield van zingen. Twee anekdotes,

Op een avond, zo tegen 23.00 uur, is JB met zijn landrover en in gezelschap van Kees van der Wal met een lichtbak naar de zuidzijde van de kwelder gereden om hazen te schieten. De auto komt echter vast te zitten. Er blijft weinig anders over dan in de wagen een lichtje aan te laten en voor hulp naar de boerderij van Theun Talsma te lopen. Zij wekken Theun, die bereid is met een trekker mee te gaan om de wagen los te trekken. Dat lukt, waarna het gezelschap naar de boerderij terug gaat waar ze de nodige kruidenbitters soldaat maken. Het duurt niet lang of JB begint te zingen en dat houdt hij vol tot 05.00 uur de volgende morgen.

Tijdens zijn ziekte verblijft JB ook nachten in het ziekenhuis. Hij ligt op een zaal met anderen, die net als hij, ernstig ziek zijn. Om de drukkende sfeer te doorbreken, begint JB te zingen en slaagt er in de sfeer inde zaal te doen omslaan.

________________________________________________________________________________________________________

Hieronder;

Geluidsopname van het lied 'Schiermonnikoog', de allereerste productie van Jan Berend uit 1976.