Identiteit achterhaald
Gerco Verdouw - RD - 27 augustus 2015


Na 47 jaar kon het lichaam van de vermiste Urker Visser Albert Zwaan in 2015 geïdentificeerd worden door DNA-onderzoek. Tot dan toe was onbekend dat hij op Schiermonnikoog begraven lag. 


Albert Zwaan (28 jaar) kwam in 1968 om het leven toen de UK 91 (foto links) zonk, twaalf mijl ten noorden van Ameland. Enkele maanden later spoelde zijn lichaam aan op het strand van Schiermonnikoog en werd hij daar naamloos begraven op drenkelingenbegraafplaats Vredenhof.

De kinderen van Albert zwaan op Urk waren heel dankbaar dat zij eindelijk wisten waar hun vader was. "Maar het gaf wel een enorme schok", zegt Izanne de Wit van het coldcaseteam Midden-Nederland. Dit politieteam nam in juni 2015 van 55 Urkers DNA-materiaal af om dat te kunnen vergelijken met het DNA van opgegraven resten uit anonieme graven van na 1920. 

"Heel bijzonder", vindt Simone Mahn van de gemeente Urk dat het DNA-onderzoek na twee maanden al resultaat opleverde. "De politie heeft altijd gezegd dat het project al geslaagd is bij 1 match. En dat is nu al het geval. Het zou kunnen dat er nog meer vissers worden teruggevonden".

Schiermonnikoog

Dat Albert Zwaan gevonden is, is mede te danken aan Wybjan Groendijk (foto), vrijwillig medewerker van begraafplaats Vredenhof op Schiermonnikoog. Vredenhof is een particuliere begraafplaats voor drenkelingen en oorlogsslachtoffers op Schiermonnikoog. Net als andere gemeenten in Nederland kreeg de gemeente in 2011 een brief van het landelijk Bureau Vermiste Personen (LBVP) van de nationale politie met de vraag of er in de gemeente graven zijn waarvan onbekend is wie erin ligt.

Omdat er op de gemeentelijke begraafplaats geen anonieme graven zijn, heeft de gemeente toen geen contact opgenomen met het LBVP. Wybjan Groendijk: "Geen enkele ambtenaar heeft toen aan Vredenhof gedacht, waar meer dan honderd mensen begraven liggen, onder wie vijf onbekenden".

Uiteindelijk heeft Groendijk (toen ook raadslid van de gemeente Schiermonnikoog) zelf contact opgenomen met de politie, omdat het zijn passie is om meer te weten te komen over de mensen die op Vredenhof begraven liggen. Dat resulteerde dat op 19 juni 2014 vijf anonieme graven door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn geopend (foto rechts) en er materiaal is verzameld dat dus bij 1 tot een match leidde.

Hoogtepunt

De nabestaanden zijn bij het graf van Albert Zwaan wezen kijken. Groendijk: "Dit was een hoogtepunt in mijn leven. Dat een familie dit mag meemaken, dat is heel bijzonder. Maar ook voor Schiermonnikoog: een voor ons onbekende is een bekende geworden. Wij wisten voorheen alleen maar de datum waarop de persoon is begraven, 19 juli 1968. Nu is het graf als het ware gaan 'leven'; we weten wie er begraven ligt en wat het verhaal er achter is".  Het lichaam van Albert Zwaan is op Urk herbegraven.


>  Meer over Vredenhof? Klik hier of op de foto hieronder.