Hotel Van der Werff opnieuw bezocht
Annie van Ganswinkel


Het is alweer tien jaar geleden dat ik voor het laatst bij Hotel Van der Werff was. Toch durf ik met vrij grote zekerheid te beweren dat er op het eerste gezicht sindsdien niet al te veel veranderd is. Daar stond hoteleigenaar Jan Fischer hoogstpersoonlijk garant voor. Ik las dat Jan is overleden op 74-jarige leeftijd. Het NOS-bericht haalde zijn motto aan: "Modernisering is een kwestie van zelfbeheersing".


Fischer, ooit ober bij van der Werff, kocht het hotel uit 1726 nadat de legendarische Juffrouw Dien was overleden.

Ik zag Jan Fischer voor het eerst toen ik in de jaren '90 van de vorige eeuw op het eiland was. In de gelagkamer met het dominante biljart stond Jan Fischer naast de tapkast opgesteld. Ogenschijnlijk verzonken in zijn eigen wereld, maar ik neem aan dat hij alles in de gaten hield, want anders houd je zo'n hotel niet draaiend.

Hij maakte op mij niet de indruk van een warmhartige gastheer, maar vermoedelijk kreeg hij juist fans door zijn 'authentieke uitstraling'. Hij liet zich de kop niet gek maken zou je zo zeggen en de gasten kwamen toch wel. Het hotel had een randstedelijke faam, waarschijnlijk ook doordat het zo eigenzinnig was.

Toen ik in februari 2004 samen met drie andere Sara's ons kroonjaar zouden vieren op het eiland, wilde ik graag eens in dat roemruchte hotel overnachten. Geen eigentijdse of buitensporige luxe en daar ging het ook niet om.

Dat in het beleid van de eigenaar geen fratsen pasten, bleek wel weer na het diner toen ik argeloos een cappuccino bestelde. "Wij hebben alleen koffie", was het zelfbewuste antwoord. Een een uitgebreide theekist kwam natuurlijk ook niet ter tafel. Het heeft wel wat, een verademing soms zelfs, als er niets te kiezen valt.

Voor hotelgasten was er de speciale antieke Van der Werffbus, die het vervoer van en naar de veerboot verzorgde. Jan Fischer bestuurde die zelf (foto) en toen ik hem bij het instappen complimenteerde met de bus, zei hij: "En de bus is ook van mij". Bijna kinderlijk opgetogen klonk het.

Ik lees in het NOS-bericht dat zijn dochter de laatste tijd al veel taken overgenomen had. Ik ben benieuwd of en hoe Hotel Van der Werff verandert. Hoe dan ook, het is wel even wennen zonder Jan...


Ook in de jaren '50 van de vorige eeuw verzorgde Hotel Van der Werff het vervoer van de gasten met een eigen 'bus'. Weer, wind en hoog water trotserend.