Het verhaal van Geke Abma
Bron: Vereniging Dorpsbelang Schiermonnikoog


Geke Abma-ten Klooster werd geboren in 1943 en groeide op in Zwollerkerspel met een zus en twee broers. In 1961 kwam ze voor het eerst naar Schiermonnikoog. Ze kwam aan op de oude steiger en had meteen een goed gevoel. Allemaal blije mensen die kwamen en gingen. Het was een gezellige sfeer. Geke kwam naar het eiland om een jaar stage te lopen als kinderverzorgster in het koloniehuis 'Elim'. Om de zes weken kwamen daar nieuwe groepen kinderen (Bleekneusjes) om op het eiland aan te sterken.


Op het eiland leert Geke Hilbrand kennen

Na een jaar stage op het eiland volgde Geke in Arnhem een driejarige opleiding voor verpleegster en daarna in Utrecht een kraamopleiding. Tussendoor ging ze een paar keer naar Frankrijk om daar druiven te plukken of in Parijs bloemen te verkopen. Op haar 24e kwam ze weer naar het eiland voor een zomerbaantje. Zij sliep in een tentje op de camping en werkte bij 'Het Badpaviljoen' (nu 'De Marlijn'). Daar leerde ze Hilbrand kennen. In 1967 ging ze nog een jaar naar Zuid-Engeland (het reizen bleef aantrekkelijk) en assisteerde daar de kok in een Fieldcenter bij het koken voor honderd mensen.

Wonen op het eiland

Na nog een jaar in Arnhem te hebben gewerkt in een ziekenhuis, werd in 1979 het huis op het eiland gebouwd waar ze nu nog steeds met Hilbrand woont. In 1971 trouwden ze en een jaar later kwam Wopke ter wereld. De tweeling Folkert en Esther kwam in 1973. Dat was een drukke tijd; drie kinderen binnen een jaar en een man die veel op zee was. Maar bovenal ook een gezellige tijd om de kinderen te zien opgroeien. Ze gingen met de bolderkar naar het strand en de zandkuilen.

Pottenbakken

Vanaf begin jaren '80 van de vorige eeuw werd Geke oproepkracht in de thuiszorg, wat ze tot ongeveer 1996 heeft gedaan. Rond haar 55e wilde ze graag iets doen dat er nog niet was op het eiland. Ze ging een cursus pottenbakken volgen. Ze wilde iets met haar handen gaan doen.; iets 'prutsen'. Geke: "Hier beleef ik nog elke dag plezier aan. Ik geniet er drie keer van. Ik geniet als ik iets maak, als het klaar is met de spanning als het uit de oven komt en ik geniet als ik het verkoop en zie hoe een ander ervan geniet". En dan te bedenken dat de creaties van Geke tot zelfs in het buitenland bij anderen in huis staan en hangen. Naast het pottenbakken is Geke ook nog werkzaam in de werkgroep voor Amnesty International.

Haar favoriete feest op het eiland is het Midwinterfestival. Mooie herinneringen heeft ze aan de Koninginnedagspelen in de jaren '80. Vrouwen die touw trokken, mensen die kussengevechten hielden boven een bak water en de spontane optochten.