Het leven van een politieagent op het eiland
Oebele van Dijk, agent


Er zijn van die plaatsen in Nederland, waar het in de zomer erg druk wordt. Ook op het eiland. Eilanders hebben van nature weinig op met het gezag. Dus als agent heb je hier tact en relativeringsvermogen nodig. Je moet hier alleen kunnen werken en niet 'bang' zijn. Want als je assistentie nodig hebt, duurt het wel even voor die er is.


Het eiland ziet er in de zomer heel anders uit dan in de winter. We hebben op warme dagen al gauw twintigduizend mensen op het eiland. Dagjesmensen en verblijfstoeristen. In de winter hebben we eigenlijk alleen te maken met de 950 mensen die hier wonen. Dan werken we met drie vaste collega's die ook op het eiland wonen. In de zomer krijgen we assistentie van collega's op de wal. Op hoogtijdagen vier tot vijf mensen. Daar hebben we een poule voor met collega's die hier eerder waren en aanvoelen hoe het op het eiland werkt. .

We staan altijd bij de boot als die aankomt. Het is goed dat je weet wie er op het eiland zijn. Groepen studenten, luidruchtige mensen, we spreken ze alvast even aan. Zodat ze je even zien en het gemakkelijker praat als we elkaar later tegenkomen.

Als je hier iemand moet arresteren, ben je vanaf dat moment ook arrestantenverzorger. Dus probeer je dat tot een minimum te beperken, zeker 's nachts. We nemen vaak iemands paspoort en rijbewijs in en laten hem of haar 's ochtends naar het bureau komen. Zo los je dingen op. Het heeft ook geen zin om op alle slakken zout te leggen. Je hebt je professionele ruimte hier echt nodig. Iemand met wie je even wat te stellen hebt, is misschien een week later keihard nodig om een vermist persoon te zoeken in gebieden waar wij met ons politievoertuig niet kunnen komen. Je kunt hier als agent daarom maar beter mensenmens zijn. Mij ligt dat wel. Maar, je moet ook doorpakken als het nodig is.

Het gaat hier anders dan op de wal. Daar ben je na acht uur vaak klaar met je dienst. Hier heb je daarna nog piketdienst en dan kan er heel goed iets gebeuren. Als je twintigduizend man op het eiland hebt, kan er eerder iets gebeuren. En dan begint om half negen 's ochtend toch je gewone dienst weer. Ik heb daar geen moeite mee, ook niet dat iedereen je hier kent. Dat hoort erbij. En dat is misschien juist wel een voordeel aan de zomer, dat niet iedereen je kent. 

Een nadeel? Wonen. De Nederlandse politie is geen huisbaas en de gemeente heeft geen woningen, zelfs niet voor mensen van het eiland zelf of voor de zes mensen die hier namens de kustbewaking op de vuurtoren werken. Zelf woon ik nu nog in een te koop staande vakantiewoning. Ik sta al twee jaar ingeschreven. Maar verder? Een wereldbaan!


Foto onder: Het politiebureau aan de Middenstreek.


Nog dit ter info:
Er zijn altijd twee politiemensen in dienst. In de zomer komen er - verspreid over acht weken -ongeveer 60 agenten, afkomstig uit de drie noordelijke provincies, dienst doen op het eiland. De politie op het eiland maakt deel uit van het team Noord-Oost Friesland, waarvan de teamleiding vanuit het politiebureau in Dokkum werkzaam is. Naast de opsporingstaak en handhavingstaak van de politie heeft het eilander team ook een hulpverleningstaak bij rampen en ongevallen.