Het geluk van mevrouw Siebes
Stichting Vergeten Geluk


Mevrouw Siebes is 88 jaar en woont in een beschermde woonomgeving in Dordrecht. De tijd van er op uit gaan, vrij de buitenwereld in zwerven, een nachtje wegblijven... dat lukt niet meer. Haar zoon Koos woont al jaren op Schiermonnikoog samen met zijn vrouw Nettie. De laatste jaren zijn zij druk bezig geweest met de restauratie van hun huis midden in het dorp. Mevrouw Siebes heeft in Dordrecht de verbouwing op de voet gevolgd via foto's op de I-pad. Oh, wat graag zou ze dit alles met eigen ogen willen bekijken!


En toen kwam Stichting Vergeten Geluk in beeld. "Wat als nu iemand van het verzorgingshuis mee gaat en iemand van de Stichting en mevrouw Siebes natuurlijk?" Zoon Koos vond het een geweldig plan en regelde een slaapplek in Hotel Rijsbergen op het eiland.

Op een dinsdag was het zover. Rond 08.00 uur werd mevrouw Siebes opgehaald. Ze was zo blij en opgewonden dat ze de halve nacht wakker had gelegen en al heel vroeg klaar zat met wel drie tassen voor deze twee dagen. De reis erheen werd een groot feest voor haar, want ze was al zo lang niet meer op reis geweest en al helemaal niet naar haar zoon en schoondochter.

Er werd veel gekletst en genoten van het steeds wisselende Nederlandse landschap. Uiteraard was een (koffie met gebak) noodstop dringend nodig tijdens de drie uur durende rit. In Lauwersoog wachtte de boot op ons en het was aan haar steeds roder wordende koontjes te zien dat mevrouw genoot dat ze steeds dichter bij haar zoon kwam.

Aangekomen op het eiland stond zoon Koos ons op te wachten. Hartverwarmend, ondanks de kou en de mist, om te zien hoe moeder Siebes verwelkomd werd door haar zoon. wat had zij hier naar uitgekeken om hem te zien in zijn eigen omgeving. Er volgde een rondrit door een schitterend sereen landschap.

We werden getrakteerd op koffie met (weer) gebak in het huis dat mevrouw tot nu toe alleen maar de foto's bekend was. En ja, in het echt was het natuurlijk helemaal schitterend gelegen op een geweldige plek in het dorp. Mevrouw was zo trots om daar te zijn en op haar zoon en kleindochter en we lieten ze samen achter om verder te genieten van elkaars gezelschap. Koos had voor ons fietsen geregeld, dus konden wij even de stijve spieren los trappen en het eiland verder verkennen.

Later op de avond bracht Koos zijn moeder naar Hotel Rijsbergen en gingen wij de uitdaging aan onze slaapplek terug te vinden. Het was een lange dag vol nieuwe indrukken Niet alleen voor mevrouw Siebes, maar ook voor ons was het een leuke, maar ook inspannende dag geweest en... we hadden nog een dag voor de boeg.

Twee uurtjes later ontmoetten we elkaar weer in het strandpaviljoen De Marlijn om de zonsondergang te bewonderen. Helaas was het deze dag te mistig. Koos vond het zo jammer dat hij dat zijn moeder niet kon laten zien; hij wist dat ze ervan had genoten. Maar de heerlijke maaltijd en de gesprekken over vroeger, het leven in Dordrecht, het nu op het eiland, bij haar familie aan tafel, maakten veel goed (foto: zoon Koos en mevrouw Siebes).

Na een heerlijk ontbijt werd mevrouw de volgende ochtend weer opgehaald door haar zoon. Zo konden ze de laatste uurtjes op het eiland nog samen doorbrengen. Rond 13.30 uur zou de boot vertrekken. "Wat jammer dat het zo koud is, ik zou best nog wel even willen zwemmen", zei mevrouw en met een ondeugende blik in haar ogen kwam er achteraan: "De badpakken zitten in m'n koffer hoor, voor het geval dat".

Al met al een geweldige ervaring voor mevrouw Siebes. Twee dagen weer van het oude leven proeven, het vakantiegevoel, niet denken aan het ouder worden, even vergeten waar ze woont, maar zich gelijkwaardig voelen.


Stichting Vergeten Geluk
De Stichting heeft tot doel om ouderen (60+) die geïsoleerd in onze samenleving staan, de mogelijkheid te bieden om leuke momenten te (her) beleven. Uitstapjes naar plaatsen of gelegenheden die voor hen ooit belangrijk waren, maar waartoe zij door beperkingen op financieel, sociaal of lichamelijk gebied, niet meer toe in staat zijn. Het geluk, dat door de huidige omstandigheden, vergeten is.
.