Het geheim van Vredenhof (de film)


In vijf afleveringen zond de TROS in 1983 de film 'Het geheim van Vredenhof' uit naar een scenario - en onder regie van - Wibo van der Linde. Hij bedacht het verhaal over Heleen en haar broer Jelle die een zeiltocht maakten naar Schiermonnikoog en zo in een avontuur belanden. De producent van deze film was Jan Fischer. In de film waren rollen weggelegd voor diverse eilanders, waaronder Henk Koning, Jan-Berend Bazuin en Teun de Jong. De hoofdrollen werden gespeeld door Heleen Faber en Jelle de Jong.


Centraal in de film staat het eilander drenkelingen kerkhof 'Vredenhof', waar sinds circa 1800 naamloze drenkelingen werden begraven die gedurende vele eeuwen aanspoelden, nadat het begraven in de duinen werd verboden. Toen het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet werd door de Duitsers, werd Vredenhof tevens gebruikt als begraafplaats voor gesneuvelde soldaten die aanspoelden. 

Het verhaal
Heleen en haar broer Jelle willen het eiland Schiermonnikoog aandoen om daar onderzoek te doen naar de overbevolking van de zilvermeeuwen, die uit pure honger de jongen van de bergeenden uitroeien. Daarnaast willen zij ook een bezoek brengen aan Vredenhof. In de duinen komen zij in aanvaring met jachtopziener Kees van der Wal, die hen beveelt om op te krassen. Jelle en Heleen besluiten het gebied te verlaten en keren terug naar hun boot. 's Avonds wordt echter duidelijk dat er een en ander niet pluis is. Zij zien twee smokkelaars die iets in hun schild voeren. Als hun boot blijkt te zijn losgesneden, verdenken Jelle en Heleen direct de jachtopziener.

Knoop en Smid
Politieagent Ron Knoop (een rol van Henk Koning rechts op de foto), blijkt niet geïnteresseerd in hun verhaal en vaste eilander Han Smid (een rol van Jan-Berend Bazuin links op de foto) tracht het tweetal zelfs van het eiland af te krijgen. Wanneer Jelle en Heleen zelf op onderzoek uitgaan vinden zij jachtopziener Van der Wal vastgebonden in zijn huis. Ze blijken zich vergist te hebben in de jachtopziener. De corrupte agent Knoop en zijn kameraad Jan Smid blijken de werkelijke misdadigers te zijn.

Goudschat
Knoop en Smid zijn op zoek naar een goudschat die de adjudant van nazi-minister Joseph Gobbels aan het einde van de oorlog op Vredenhof verborgen zou hebben. Er volgt een gevaarlijke strijd tussen broer en zus en de twee smokkelaars.

Eind goed, al goed
Jelle en Heleen ontsnappen aan de dood wanneer ze bijna verdrinken bij de opkomende vloed. Zij krijgen echter steeds meer hulp van andere eilanders en een vriend, Jantje Brands. Uiteindelijk kunnen Knoop en Smid na een lange strijd worden ingerekend. (Foto rechts: Heleen, Jelle en havenmeester Teun de Jong)>  DVD bestellen? Klik hier.

Zie ook onze pagina over Vredenhof.  Klik hier.