Hans Huizing
Op basis van een interview door Bert Koster


Hans woont ruim 27 jaar op het eiland, is vader van drie kinderen en druk met 'draaien' (DJ), koken en voetballen. In 1989 - Hans was toen achttien - ging hij van Middelstum naar Schiermonnikoog waar ze voor de zomervakantie een DJ zochten voor de Toxbar. Hij solliciteerde en dezelfde avond stond hij al achter de draaitafel. Hans is nooit meer weg gegaan.


"Uit het feit dat ik nooit meer ben weg gegaan, kun je wel afleiden dat ik het prima naar m'n zin heb. Schiermonnikoog is een prachtig eiland; geen dag is hetzelfde. Eigenlijk heeft het eiland twee kanten. Soms is het een en al rust en kan je genieten van de prachtige natuur. Soms is het druk. Beide kanten vind ik heerlijk. Op het eiland is sprake van een hechte dorpsgemeenschap. Ik ben er eigenlijk direct in opgenomen. En als je niet oppast zit je zo in allerlei verenigingen. Tegenwoordig beperk ik activiteiten bij de eilander voetbalclub".

In de Toxbar was Hans niet alleen DJ, maar kookte hij ook voor de personeelsleden. Dat deed hij tien jaar. Vervolgens ging hij tien jaar werken in 'De Ware Jacob'. Toen de Toxbar in 2011 nieuwe eigenaren kreeg en het pand een grote verbouwing onderging, keerde Hans terug als chef-kok en draait hij op vrijdag- en zaterdagavond weer als vanouds muziek.

Naast zijn werk is Hans actief bij de eilander voetbalclub 'De Monnik'. hij begon er als jeugdleider- en trainer en was lid van de jeugdcommissie.

"Inmiddels zit ik al weer twintig jaar in het hoofdbestuur en ben ik secretaris. Verder train ik een keer per week de senioren. We draaien een geweldig seizoen met de Monnik 1 in de reserve 4e klasse en staan bovenaan. Als we niet uitkijken worden we nog kampioen en moeten we naar de standaardklasse. Daar kleven wel nadelen aan, want in de klasse waarin we nu spelen, kunnen we vaak nog wel iets regelen met onze tegenstanders wat betreft de aanvangstijd. Hoewel we de uitwedstrijden vaak als een gezellig uitstapje zien, moeten veel van onze spelers - waaronder ikzelf - 's avonds weer vol aan de bak in de horeca."

Een dieptepunt voor Hans - en vele anderen - was het overlijden van eilander Jan Berend Bazuin in 2013, een markante eilander die ook veel deed voor de eilander voetbalclub.

"Wanneer je ouder wordt binnen zo'n hechte gemeenschap, laat een sterfgeval vaak de nodige sporen achter".