Genieten van een dagje Schier
Tekst en foto's: Miez Peek

De zeehonden op de zandbanken hebben een naam. De lach in de stem van de kapitein is te horen door de boxen op het dek als hij Astrid en Karel groet. Het tekent de ontspannen sfeer op de boot die ons straks rond koffietijd op Schiermonnikoog zal afzetten. De wolken boven het eiland breken langzaam open, onze fietsen zullen straks klaar staan bij de haven. We zijn klaar voor onze 'Wadden-experience' in het Nationaal Park. Een dagje Schier in het voorjaar in beeld.


Meeuwen profiteren van eb en de golfslag van de veerboot. We komen bijna aan op Schiermonnikoog.

Het is eb net buiten de jachthaven van het eiland. Maar waarom zou je een haven gebruiken als je de boot ook droog kunt leggen op het wad? Leuk om naar toe te lopen maar wel schoenen aan want de schelpen zijn scherp. Bij de jachthaven kun je je voeten wassen bij een speciaal 'waterbankje'.

Eerst met de fiets langs de dijk en daarna met een boog om de vogelrijke Westerplas waar je de duinen ontmoet. De buitenste huizen van het dorp zijn te zien en de oude vuurtoren, die in het dorp staat kun je niet missen.

De Langestreek is de straat met de meest schattige huizen van het eiland. Iets verderop zijn de winkels en restaurants met ruime keuze aan terrassen. In het hart van het dorp en toch rustgevend.

Hotel Van der Werff is beroemd. Het gebouw straalt binnen en buiten een nostalgische sfeer uit en het terras is ook voor ons verplichte kost. Met prettige verbazing want de koffie kost hier 80 Eurocent.

Het hoogste duin van het eiland is als een vulkaankrater waar je heerlijk kunt dollen met de (klein) kinderen of in de luwte kunt wegdromen. Op de achtergrond de Noordertoren die schippers in de Noordzee waarschuwt.

Nabij de vuurtoren is het tijd om het strand op te gaan. Er is genoeg plek voor de fietsen en daarna gaan de schoenen uit. Het is er levendig maar de uitgestrektheid maakt dat het is alsof we het strand voor onszelf hebben.

Er gebeurt van alles op het strand. van huifkartochten tot vlieger-workshops of het vieren van belangrijke momenten in het leven.

We besluiten een wandeling te maken via de duinen naar de Noordertoren. Daar nemen we een ijsje bij de jutterschuur en lopen dan weer richting strand.

Het gaat heerlijk op en neer door de noordwestelijke duinen. De paden zijn breed en brengen ons door stukken bos en langs vennetjes tot aan strandpaviljoen De Marlijn waar we de fietsen weer neerzetten.

We moeten even zoeken naar de zee, omdat de blik over het witte zand oneindig lijkt. Schiermonnikoog profileert zich met het breedste strand van Europa en dat is goed voor te stellen. Het strandhuis van de lifeguards is onze oriëntatie voordat we onze voeten in de rustige branding zetten.

Het laatste deel van onze fietstocht gaat door het natte kwelderlandschap waar de loslopende koeien genieten van het hoge gras. Leuke ontdekking: ze zijn gek op knuffelen.

We rijden nog even het dorp in om een hapje te eten. Eerder hebben we bij De Berkenplas, de prachtige recreatieplas in het bos, wat gedronken. Lekker dat de boot pas om 19.30 uur gaat; zo kunnen we rustig aan doen.

Via de zeedijk rijden we weer terug. De zon hangt nog net boven de dijk en glimt over de Waddenzee waar het weer bijna eb is. Tijd om de fietsen in te leveren en dan richting boot. Benieuwd of Astrid en Karel straks nog ergens op het wad liggen...