Tijdelijk Zwerfafval Installaties 
Flip, de milieujutter - 8 februari 2015

Ik loop over het strand van Schiermonnikoog en zie het zwerfafval aanspoelen. Het maakt niet uit welk seizoen, altijd spoelt er iets aan. Naast het hout (pallets, planken, stemmetjes en dergelijke) en kadavers van zeehondjes en zeevogels die vanzelf oplossen in de natuur, spoelt er materiaal aan dat er 100 jaar geleden nog niet was op het strand. Het is nu net zo aanwezig als schelpen en zeewier. Het nylon draad van netten en touwen wordt door het zeewier verbonden en zo vind je er bossen van.


Tijdens mijn wandelingen op het strand, raak je scherp op elke afwijking die niet past in het natuurbeeld: een dop van een plastic fles valt op; een plastic sliertje aan een ballon; blikjes, plastic zakken. Ook zit er veel onder het zand, net onder het oppervlak, dan steekt er soms een punt uit van wat, na enig graven, een nylon dekzeil blijkt te zijn of een vissersnet, een handschoen of een laars. Dit alles hoort niet thuis op een eiland als Schiermonnikoog, waardoor ik ben begonnen te verzamelen elke keer als ik op het eiland kom.

In grote cirkels schoon ik de ruimte en maak het gevonden vuil tot 'Temporarily Enviromental Pollution Monuments (TEPM)' : Tijdelijk zwerfafval installaties. Ik een week maak ik wel vier van die bouwsels. Als ze klaar zijn ontstaat meestal de volgende dag een volgende fase, want er blijft materiaal te vinden, zo groeien ze ook weer verder, maar dan geregistreerd.

Vanaf 2005 ben ik de bouwsels gaan fotograferen en liet ik ze toen nog staan als ik weer naar de wal ging. Later ben ik ze gaan melden bij Cees Soepboer; die haalt ze dan met zijn trekkertje weg en voert ze af via het afvaltraject.

Zo staan de Zwerfafval Monumenten tijdelijk in een laatste verzameling bij elkaar om in de kringloop te verdwijnen en ooit weer terug te komen via recycling. De enige die hierbij de cirkel weer kan sluiten is de mens: de pollution gemaakt, de pollution verwijderd en omgevormd tot nieuw. De kringloop van onze niet meer weg te denken verworvenheden als plastic en nylon kunnen we blijkbaar wel beheersen als we de cirkel maar sluiten en omvormen tot een lemniscaat.

De vinger omhoog houden is niet genoeg (meer)... het onbezoldigd milieu jutten zie ik tijdens het rondlopen op Schiermonnikoog als een vanzelfsprekendheid van het beleven van de natuur: Friends of the Earth is voor iedereen geldend gegeven. Als je een plastic flesje met water koopt, blijf je verantwoordelijk nadat je het hebt leeggedronken...