Fietsend het eiland ontdekken
Liv

Vanaf de veerdam neem ik een van de huurfietsen om zo fietsend naar mijn vakantiehuis op het eiland te gaan. Op deze manier kan ik onderweg nog een en ander bekijken en krijg ik al een beeld van het eiland voordat ik mijn verblijf maar betreden heb. Ik ga linksaf bij de veerdam, terwijl mijn huisje de andere kant op is. Waar kom ik terecht? Wat krijg ik te zien? Het fijne van het eiland is dat je er vrijwel niet verdwaald kan raken.


Schiermonnikoog heeft slechts een oppervlakte van zo'n 44 vierkante kilometer en er wonen nog geen 1000 mensen. Precies waar ik naar op zoek was bij een vakantiebestemming. Ik heb zin om compleet tot rust te komen op een prachtige plek met veel natuur. Schiermonnikoog, verras me!

Onderweg stop ik bij de vogelkijkhut waar vandaan ik een magisch uitzicht heb over de Westerplas met tientallen verschillende soorten vogels. Ik hoor iemand naast me vertellen dat het zoete water van de plas enorm aantrekkelijk is voor de watervogels die hier neerstrijken. Ik zie onder meer meeuwen, verschillende soorten eenden en lepelaars.

Met mijn fototoestel probeer ik een aantal van de vogels vast te leggen wat met de vuurtoren op de achtergrond een mooi beeld oplevert. Ik ben nog maar net op het eiland en geniet nu al van alle rust, de natuur en de adembenemende omgeving. Ik besluit nog even te gaan zitten en te genieten van de rust voordat ik mijn fiets weer pak om de weg naar mijn vakantiewoning te vervolgen. Onderweg kijk ik mijn ogen uit. Wat zijn de eilanden van Nederland toch mooi.

De dag begon met een aantal typisch Nederlandse wolken, maar ik heb geluk; voordat ik het weet is alles weggetrokken en fiets ik in de volle zon. En dat terwijl de weersverwachting in eerste instantie niet zo positief was. Dat is het grote voordeel van de Waddeneilanden; ook al is de weersverwachting wat slecht, de kans dat het overwaait is veel groter dan op het vaste land.

De zonnestralen schieten langs me heen terwijl ik mijn tempo verhoog richting vuurtoren. Ik realiseer me ineens waarom het hier zo rustig is. Het eiland is autoluw; er mogen geen auto's vanaf het vasteland meekomen. Dat merk je echt direct wanneer je het eiland betreedt, maar pas na een tijdje realiseer je je pas hoe fijn die stilte en die rust is.

Ik nader de vuurtoren en zet mijn fiets in de berm om het laatste stuk te voet af te leggen. Op die manier kan ik alles optimaal in me opnemen en heb ik tijd om een paar foto's te nemen. Ik klim een van de hoge duinen op en voel me even alleen op het eiland. De wind waait door mijn haren en ik kijk uit over de zee, de groene natuur en het prachtige landschap. Dit is precies waarom ik zo van de Waddeneilanden en vooral van een rustig eiland als Schiermonnikoog houd: je kunt echt even uitwaaien en je hebt het idee dat al je gedachten en werk achtergelaten zijn op het vasteland.

Dat is het tijd om naar mijn vakantieverblijf te gaan. Het eiland heeft me tot nu toe enorm verrast. Kortom, pak de boot en laat je zorgen achter op het vasteland, want vakantie op het magische Schiermonnikoog, voelt echt als vakantie!