- Even helemaal weg
   Johanna Krommerie


Even helemaal weg van je werk en weg van thuis. Eens in de zoveel tijd moet je er gewoon een weekendje op uit om eens even lekker te ontspannen. geen deadlines, geen voetbaltenues van de kinderen die uitgewassen moeten worden en geen strakke planning. Heerlijk! Als je op zoek bent naar een bestemming waar je je batterij eens echt kunt opladen, damm moet je op een van de Waddeneilanden zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar Schiermonnikoog. En dat heeft meerdere redenen.Eenmaal op de boot: Vakantiegevoel

Het enige tijdstip waar je echt rekening mee moet houden wanneer je naar het eiland gaat, is de vertrektijd van de veerboot naar het eiland. Mis je deze boot, dan moet je drie uur wachten en dat is zonde van je tijd. Vanaf de haven van Lauwersoog vaar je in 45 minuten naar Schiermonnikoog. En wanneer je in Lauwersoog op de boot wacht begint het vakantiegevoel al. Hier adem je de zilte zeelucht in, zie je de vissersschepen de haven binnen varen en kun je nog even een visje eten bij een van de vele nabijgelegen restaurants. eenmaal op de boot kun je fijn op adem komen en je alvast verdiepen in de activiteiten die je op het eiland wilt doen, of die je juist niet wilt gaan doen.

Er op uit

Als je op het eiland bent dan blijf je natuurlijk niet het hele weekend in je huisje zitten. zelf vind ik het fijn om de wandelschoenen aan te trekken en lekker over het strand te wandelen, maar er zijn nog veel meer manieren om het eiland te ontdekken. Op de fiets zie je heel veel van het eiland. Ook is het mogelijk om een duo-fiets te huren. Of wat dacht je van een jutten-excursie? Onder leiding van een gids ga je het strand op en doe je ongetwijfeld mooie vondsten. Ook top: Een wadexcursie vanuit het Bezoekerscentrum en ontdekken wat er zoal in de wadbodem leeft. Ken je het eiland al goed en hoef je zo nodig niet op verkenning? Ga dan bijvoorbeeld lekker vliegeren of doe yoga op het strand of in de duinen.

Rust en ruimte

Alle Waddeneilanden hebben zo hun charme, maar Schiermonnikoog is bij mij favoriet vanwege de rust, de ruimte en het feit dat het eiland autoluw is. Bezoekers moeten hun auto laten staan op Lauwersoog en de eilanders zelf maken ook zoveel mogelijk gebruik van de fiets of het openbaar vervoer. Daarnaast is het eiland Nationaal Park, wat betekent dat de natuur erg bijzonder is en er alles aan wordt gedaan om de flora en fauna van het eiland te behouden. bezoekers zijn welkom, het is alleen geen party-eiland waar hordes jongeren op af komen.