Esther Hagen en Lytje Willem


"Het is geweldig om als kind op Schiermonnikoog op te groeien, met het eiland als een grote speeltuin. En dat kan ik via 'Lytje Willem' nu aan een heleboel kinderen laten zien. Want die Lytje Willem neemt ze mee op de grootste avonturen en laat ze het eiland op een manier beleven die ze niet eens hadden durven dromen...".


Van kinds af aan ging ik altijd op zomerkamp en later, als tiener, in de leiding daarvan. met deze ervaringen zei ik op een dag tegen mijn ouders: Zo'n zomerkamp kunnen wij zelf ook wel organiseren. Het Schierzomerkamp was geboren. En nu - vele jaren later - draaien we 's zomers volop pony-, kinder-, kitesurf- en tienerkampen. Geweldig om die kinderen het hele eiland te laten zien en stiekem met de leiding net zo hard mee te spelen.

In het voorjaar van 2013 stopte Stichting Welzijn met het recreatiewerk op Schiermonnikoog waarop ik besloot deze leegte op te vullen. Nu mag ik kinderen vermaken die een week bij ons op zomerkamp verblijven. Kinderen die op het eiland vakantie vieren en natuurlijk eilander kinderen die tijdens de vakanties dagelijks bij ons terecht kunnen.

Wat in 2013 nog voorzichtig als een pilot begon, heeft zich in rap tempo ontwikkeld. In 2013 ben ik vanuit Groningen teruggekomen op het eiland. Oorspronkelijk voor een jaartje maar gek genoeg woon ik er nog steeds... Het is dan ook onwijs leuk om iedere vakantie voor kinderen van 3 tot 15 jaar een tof programma te mogen neerzetten. En dat samen met stagiairs, vrijwilligers en eilander ondernemers.

Wat er zoal te beleven is bij Stichting Lytje Willem? Strandzeilen, vlotten bouwen, zelf pizza's maken, vuurtje stoken, bingo, lasergamen, voetbal-, tennis- en hockeytoernooitjes, jutterschilderijen en gave herinneringen knutselen. En natuurlijk het overbekende mollenspel, het raadselachtige Levend Cluedo en de griezelige spooktocht.

En in het leven hiernaast? Buiten de vakantieperiodes ben ik freelance journaliste en communicatiedeskundige.


> Meer lezen?   Klik hier voor website van Lytje Willem.