Een bezoek aan Hotel Van der Werff
Aad van der Drift (19 februari 2011)


Wie op de aanlegsteiger bij de boot naar Schiermonnikoog staat, krijgt een vreemd gevoel. Op deze aanlegsteiger staat een groot geel bord met daarop een pijl en de tekst 'Schiermonnikoog'. Dat bord is een eenrichtings verkeersbord, want wat is er op dit punt anders mogelijk dan de boot naar genoemd eiland? Wellicht wil het bord ook wel zoiets zeggen als: 'Laat alle hoop maar varen, we gaan naar Schier'.


Schiermonnikoog in de maand februari. Je moet wel erg van de eilanden houden als je dan daar naar toe wil. De middagboot zit desondanks behoorlijk vol.Wij hebben een nachtje geboekt in het vermaarde en beeldbepalende hotel Van der Werff. 

Een heel oude Franse bus haalt ons van de boot. De busrit ontbeert alle luxe die we van bussen zo gewend zijn. Deze bus is van voor de oorlog en alleen al daarom een luxe. De rezigers zijn allen gasten van het hotel. De busrit is een aloude Schierse traditie; de oude Sake heeft zo het hotel groot gemaakt. in het verleden kon je voor een all-in prijs vanaf de wal voor het hotel worden afgezet.

Bij de tapkast (tevens receptie) krijgen we een ouderwetse sleutel met daaraan een knol hout. Kamer 41 is ons deel. De kamer is niet groot, maar het bad is van behoorlijke omvang en alles is netjes. De TV staat zover van ons bed dat je op het eiland niet alleen verrekijkers gebruikt om vogels te spotten.

Wie door de gangen loopt is getuige van een lang verleden. Ergens zie je hoe begraafplaats Vredenhof wordt gesticht. Elders zie je een vergeelde foto waar Duitsers de laatste eer bewijzen bij een omgekomen Engelsman. Wie in de grote zaal van het hotel komt, de lounge, wordt bekeken door Prins Bernhard met geweer. De prins heeft meerdere keren in het hotel gelogeerd. Foto rechts: het hotel in heel vroeger tijden.

Beneden is nog een volledig oud belsysteem. Het werkt niet meer, maar de scheef weggezakte cijfertjes zijn wel fascinerend. Dat is ook de gelagkamer met groot biljart. Op vrijdagavond is een biljartclub druk doende te spelen. De gelagkamer is volop bezet door bewoners van het eiland. 

's Avonds gaan we in de enorme eetzaal eten. Er staat een traditionele maaltijd op het menu. Eerst soep, dan vis of vlees en als laatste een toetje. Nergens een culinaire gekkigheid, wel een gezonde recht toe recht aan maaltijd. En alles heerlijk in de stijl van vroeger; sfeer, echt tafellinnen, voorkomende obers in zwart pak.

Als gast in Van der Werff een hele belevenis.>  Zie ook onze pagina over Hotel van der Werff. Klik hier.


De uitgebreide geschiedenis van Hotel Van der Werff is prachtig omschreven in het boek 'Hotel Van der Werff - Anno 1726', geschreven door Wim Wennekes en Durk Reitsma. ISBN 978-90-818186-1-2.