De webbeheerder en het Schierse gevoel
Ed Kieckens - 11 februari 2017

Het is alweer ruim veertig jaar geleden dat ik kennis maakte met Schiermonnikoog. Aanleiding was een drie-daags verblijf op het eiland, georganiseerd door de VVV Groningen. Ik was nieuwsgierig. Nou... dat heb ik geweten!


Drie dagen op een eiland dat ik niet kende. Met een verblijf op een piepkleine kamer in een klein hotel. Na aankomst volgde een dialezing en 'voordracht' zodat de deelnemers alvast iets te weten kwamen over het eiland. Het staat me bij dat Henk Koning (oud onderwijzer / hoofd van de lagere school) die lezing gaf. Helemaal zeker weet ik dat niet meer.

Enorme strand

De volgende dag gingen we met een gids het eiland verkennen. Via de duinen kwamen we op een plek waar het enorme strand zich ontvouwde. Tja, en vanaf dat moment was ik 'verkocht'. Of misschien beter gezegd: 'verliefd'! De natuur, de ruimte, het mooie licht; alles droeg bij aan die 'verliefdheid'. En zoals dat vaker gaat: het is nooit meer over gegaan.

Herinneringen

Vrijwel ieder jaar bezocht ik daarna het eiland. Met het oude badhotel aan het einde van de Badweg, met aanvankelijk een klein museum waar nu galerie Ogygia zit. Later het Bezoekerscentrum dat toen nog heel ouderwets (maar prachtig) vol stond met vitrines vol spullen. En natuurlijk was er Hotel Van der Werff; destijds top en nu nog steeds. Tegenover Van der Werff een pension ( waar nu Hotel Berstorff staat), waar op zwoele zomeravonden een piano half buiten stond en het dorp voorzag van melodieuze klanken. En niet te vergeten de voortreffelijke dia-lezingen die Henk Koning (foto) in het Dorpshuis gaf. Menige lezing heb ik meerdere malen bezocht. En als Henk zo'n lezing op zijn eigen manier aankondigde, was mijn avond al goed ("Vanavond presenteer ik u 'Jaar in, jaar uit'"). Ach ja, allerlei herinneringen duiken op...

Website

Ruim 15 jaar geleden maakte ik voor de school waar ik les gaf een website. Daarna kwam het idee om over Schiermonnikoog een website te maken. Wat begon met enkele pagina's, groeide uit tot een omvangrijke website. De versie die u nu ziet is editie nummer 3. De oorspronkelijke website voldeed niet meer aan de technische eisen van nu. En is een keer door een technisch mankement verloren gegaan. Toen dacht ik: "Ik ga niet helemaal opnieuw beginnen". Maar mijn vriendin voorspelde het al: "Daar kom je wel op terug!" Gelijk had ze. Ik miste de werkzaamheden en besloot een geheel eigentijdse website opnieuw te maken. Het resultaat ziet u nu.

Passie

Een website zonder reclames die bedoeld zijn geld op te brengen. Nee, gelukkig niet. Wel een website met een grote passie voor het eiland. De 'kracht' van de website zit hem in het feit dat allerlei informatie over het eiland bij elkaar wordt gebracht op 1 plek. En dat het geheel dagelijks wordt onderhouden. En zoals dat met alles geldt: Als werk hobby is, dan gaat dat vanzelf.

Als oud-leerkracht met pensioen heb ik voldoende tijd om een en ander bij te houden. En zoals gezegd met veel plezier. Al woon ik dan zo'n 5 uur reizen van het eiland af, op deze manier houd ik toch contact en 'feeling'. Niet in het minst door een prima samenwerking met een aantal eilanders.

Veel plezier met het 'snuffelen' op deze website. Snel iets zoeken? raadpleeg dan de index.
Mist u iets of wilt u een tekstbijdrage of foto aanleveren (bijvoorbeeld voor de rubriek Verhalen of voor de Fotogalerij) laat het me weten via de mail.

Hartelijke groet,
Ed