De zware storm van 2013

Op maandag 28 oktober 2013 raasde een zware zuidwesterstorm over Schiermonnikoog. De storm duurde kort, maar was ongekend hevig. De harde wind zorgde op het eiland voor veel schade.

Boswachter Erik Jansen: "In het duinbos waaiden honderden bomen om. Sommige dennen knapten als luciferhoutjes af. Ook in het dorp richtte de storm een gigantische ravage aan. Overal lagen kapotte dakpannen en verschillende monumentale iepen vielen om".

Tijdens het hoogtepunt tussen 12.00 en 13.00 uur nam de wind toe tot windkracht 10. Vooral de zeer zware windstoten richtten veel schade aan. De vuurtorenwachters registreerden een maximale windstoot van 154 kilometer per uur. Dat was de zwaarste windstoot van heel Nederland.

Erik Jansen: "Het duinbos zag er op sommige plekken uit alsof er een reus van plan was om mikado te gaan spelen. Kriskras lagen de stammen van dennen, berken en eiken over elkaar. Enkele stukken bis veranderden in open plekken".

De gevolgen van deze storm zullen nog lang zichtbaar zijn. "Maar", zegt Erik Jansen, "gelukkig herstelt de natuur zich snel. Op de open plekken zullen nieuwe bomen en struiken gaan groeien. De omgevallen bomen zullen na enkele jaren vol staan met paddenstoelen. Spechten en boomkruipers zullen zich er tegoed doen aan de insecten in het rotte hout."

De storm was de zwaarste storm in Nederland sinds 3 januari 1976 en gaat de klimaatboeken in als een zeer zware storm.