De kracht van Schier
Silvia van Uden - 15 april 2015

Ik stap op de veerboot naar Schiermonnikoog die mij bij een gezelschap van mensen brengt die verbonden zijn met de 'Stichting WelZoWijs'. Die stichting is gericht op motivatie en brengt door middel van praktisch pionieren en kruisbestuivingen mensen en ideeën bij elkaar, waardoor er meer ondernemend gedrag ontstaat. Nu dus samen op verkenning uit op Schiermonnikoog. Welke projecten zijn er mogelijk om de werkgelegenheid, de leefbaarheid en het toerisme te stimuleren? Op welke manier zouden fotografie-activiteiten zijn in te zetten binnen deze projecten?


Die eerste stap op de boot naar het eiland. Ik voel dat die knop omgaat en denk: 'Nu is het tijd voor rust, tijd voor mij'. Thuis leid ik mijn gedachten even af als ik ga dansen, fotograferen of sporten. Maar wanneer kom ik voor langere tijd tot rust? Dat is, als ik even echt uit mijn dagelijkse omgeving stap en er niet binnen vijf minuten in terug kan zijn. De veerboot zet mij af op een verlaten gebied, waar rust het kernwoord is. De plek waar ik denk... Waar maak ik me toch eigenlijk allemaal druk om?

Oneindige vrijheid en rust
Terwijl ik op het eiland rondbanjer ruik ik de zoute zeelucht. Ik luister naar de melodische ruis van de zee. Ik voel de wind door mijn haar. Ik zie en zoek die kleine wondertjes van het eiland. Ik ga strandjutten, op onderzoek uit, en met de camera in de hand. Ik zie de structuren van het zand, wat in stekeltjes door de wind omhoog staat. Ik zie de goudgele ronde vormen van de duinen. Ik zie de honden die achter de meeuwen aanjagen. Ik zie en ervaar een oneindige vrijheid en rust.

Strandjutten
Ik zie mezelf hier wel strandjutten met een stel jongeren die rust in hun hoofd kunnen gebruiken. Die jongeren met ADHD of autisme die ik met liefde en plezier begeleid met fotograferen. Even een uitstap uit het dagelijkse hectische leven naar een rustige en overzichtelijke plek. Hierbij geef ik hen kleine opdrachtjes. "Ga eens op zoek naar de kleur geel' of 'Ga eens op een punt staan, en maak vanaf dat punt vijf verschillende foto's '.

Samenwerken
Als ik verder denk aan samenwerken: Hen een kunstwerk van aangespoeld materiaal laten maken en deze fotograferen. Samenwerken door een foto-survivaltocht uit te zetten en samen van punt naar punt struinen, waarbij we actieve, creatieve opdrachtjes doen. En voor de fanatiekelingen: in de stille ochtendglorie de zonsopkomst fotograferen vanaf de hoge bunker op het eiland.

Persoonlijke groei
En vanuit al die foto's van deze jongeren, zie ik een foto-expositie ontstaan over hun zienswijze van Schiermonnikoog. Schier verdient het om meer in de picture te staan. Het eiland is mij bijgebleven als een plek waar veel mogelijkheden liggen om voor jong en oud te komen tot samenwerken, actieve ontspanning, energie, rust, plezier en persoonlijke groei. Persoonlijke groei door echt even stil te staan bij jezelf, jouw interesses, talenten, zienswijzen en ideeën.