De hulpdiensten op het eiland

Foto's: Luke Beens en Ramon Versteeg - Bron: 112 in Beeld


De hulpdiensten op het eiland zijn goed getraind en op elkaar ingespeeld om minimaal 99% van de incidenten zelf af te handelen zonder hulp van buitenaf.


Brandweer

De brandweer op het eiland heeft 1 kazerne en de beschikking over drie voertuigen. Naast de standaard tankautospuit heeft men nog de beschikking over een Unimog terreinvoertuig, geschikt voor brandbestrijding en een Volkswagen Transporter voor het vervoer van personen en materieel. Het brandweerkorps op het eiland telt twaalf getrainde vrijwilligers.

Omdat de bestrijding van grote branden bemoeilijkt wordt door het uitblijven van bijstand, is de brandweer op het eiland speciaal uitgerust met allerlei extra gereedschappen. Naast de drie voertuigen staan diverse aanhangers paraat, onder meer met extra slangen, een groot vermogen bluspomp en een materiaalaanhanger voor ongevallen met gevaarlijke stoffen. Daarnaast kent men een ondersteuningspeleton die tracktoren en giertanks met water kan inzetten.


Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij - KNRM

Als sinds 1830 is de KNRM een gerenommeerde hulpdienst op het eiland. Met twee reddingsboten, een kusthulpverleningsvoertuig en twaalf enthousiaste vrijwilligers is de reddingsdienst uitgerust voor allerlei soorten ongevallen in en rond het water.

Bij de Veerhaven staat het Abraham Fock-gebouw van de KNRM. Daar ligt ook de grote KNRM-boot de Willem II. En in het 'Vissershuis' in het dorp (foto onder) staat het Kusthulpverleningsvoertuig, met daaraan gekoppeld de rubberboot Edzard Jacob. In dat gebouw staat ook de waterscooter die zomers door de Lifeguard wordt gebruikt, maar ook in de rest van het jaar kan worden ingezet bij incidenten op zee.

Voor het eiland heeft de KNRM een speciale betekenis omdat men ook zorgt voor het vervoer van ziekenhuispatiënten naar de vaste wal. In opdracht van de ambulancedienst wordt de reddingsboot in de Veerhaven ingezet voor vervoer naar de vaste wal. Zo'n vaartocht duurt slechts tien minuten.


Overige hulpdiensten

Naast de brandweer en de KNRM heeft het eiland de beschikking over een ambulancedienst met twee ambulances en een ondersteunende groep voor snelle medische assistentie. Op het eiland is een klein politiebureau gevestigd waar vanuit een klein aantal agenten het eiland bewaken.


Zie ook verhaal over de politie.
>  Zie ook verhaal van KNRM-medewerker Gert Jan Klontje.