De GPS-run op het eiland
Hinke Hamer


Schiermonnikoog biedt enthousiaste hardlopers de zogeheten 'GPS-run'. Er is een keuze uit 4 routes. Een speciaal horloge legt de loopprestatie vast via satellietnavigatie (GPS). De dag waarop u wilt lopen stelt u zelf vast. Op deze pagina de ervaring van Hinke Hamer.


Het heeft wel wat van een vakantie, hardlopen op Schiermonnikoog. Een felrode zon zien opkomen boven een zilvergrijze zee. Maar voor een ontspannen vakantie vergt de GPS-run behoorlijk wat nadenkwerk. Om maar eens zo'n gedachte te noemen: kun je op een van de breedste stranden van Europa beter zo dicht mogelijk langs de vloedlijn lopen - daar is het zand wat steviger, dat loopt makkelijker - of ren je beter zo strak mogelijk langs het eiland? De afstand is weliswaar korter, maar het zand is er rul en dat remt flink af.

Veel tijd voor dit soort overwegingen is er niet, ondertussen moet er ook nog een wedstrijd worden gelopen. De hardloper rent de GPS-run in z'n eentje. Op internet wordt de prestatie bijgehouden en afgezet tegen die van andere lopers. Terecht spreken de bedenkers van deze GPS-run van 'een hardloopwedstrijd die het hele jaar duurt'. Bob Boelens is een van de initiatiefnemers. Hij legt uit: "Jaarlijks hebben we op het eiland de Monnikenloop. Het komt voor dat je net op dat moment een blessure hebt of niet fit bent. De GPS-run biedt dan uitkomst, omdat je kunt hardlopen wanneer je dat zelf wilt".

Voor vijf Euro per route huurt de hardloper een GPS-horloge bij het VVV-kantoor op het eiland. Daarmee is er de keus uit afstanden van vijf, tien of vijftien kilometer of een halve marathon. De loopprestatie wordt bijgehouden met GPS (Global Position System), een systeem dat met behulp van satellieten de locatie en de snelheid van de loper vaststelt. De uitslag verschijnt op internet en zo ontstaat een virtuele competitie, waarbij de loper zichzelf en zijn tegenstanders uitdaagt.

Paaltjes staat niet langs de route. Tot nu toe wordt de loper nog met een geplastificeerde routebeschrijving en kaart op pad gestuurd. Het GPS-horloge wordt alleen gebruikt om afstand en tijd te registreren. Wellicht komt er een tijd dat het horloge voor de navigatie gaat zorgen, zoals een Tom Tom dat doet.

In de routes zitten alle elementen van het eiland. De duinen, het strand, de kwelders en bossen. Ook de bekende bunker De Wassermann is opgenomen in de route. De routebeschrijving meldt: 'Ren de bunker omhoog en draai op het bovenste platform rond'. Ik denk bij mezelf: Veel te vermoeiend en toch niemand die het merkt... Maar helaas, vals spelen is er niet bij. Want in het systeem is te zien als iemand de bunker overslaat.

De slimme poging om zo strak mogelijk langs het strand te rennen draagt evenmin bij aan een strakkere tijd. Want je dient het pad te nemen dat parallel aan de duinen loopt, aan de strandzijde.


>  Voor nadere informatie: VVV Schiermonnikoog, tel. 0519 - 531 233.
Zie ook website Wandelen met GPS