De appels van Schiermonnikoog
Op basis van artikel van Wim Köhler - 14 september 2002

Uit honderdduizenden appelklokhuizen met miljoenen pitten, weggeworpen door duizenden vakantiegangers zijn in tientallen jaren honderden appelboompjes gegroeid. Die staan in de duinen, meest op klokhuiswerpafstand vanaf de schelpenpaadjes en rond de enige kampeerplaats die het eiland rijk is. In het voorjaar zijn de bloesems overdonderend rozewit. Nu hangen veel boompjes vol met kleine, meestal groene en matig smakende appels.


Fruitteler Louis Michielsens uit Zeeland heeft tientallen Schiermonnikoogse appels in zijn boomgaard. van iedere soort een viertal boompjes, zowel bespoten als onbespoten. Die appels zijn niet in de verkoop maar uitgangspunten voor kruisingsexperimenten die smakelijke, ziekteresistente appelrassen moeten opleveren, die liefst onbespoten nog een goede oogst geven.

Pomoloog Tijs Visser

De Schiermonnikoogse appels groeien op de Zeeuwse boomgaard 'De Duinhoeve' dankzij dr. ir. Tijs Visser. Visser is pomoloog: appelkundige. Hij is het die in de jaren '70 van de vorige eeuw een doorslaand succes maakte van de 'Elstar'. Visser stamt van Schiermonnikoog en in de jaren '70 zag hij, tijdens een van zijn vele bezoeken aan het eiland, overal langs de paden appelzaailingen opschieten. Visser: "Eerst vond ik het alleen maar leuk. Toen realiseerde ik me dat veel van die bomen en appels nauwelijks van schurft en meeldauw te lijden hebben". Op slag veranderde Schiermonnikoog voor Visser in een proefveld vol appelbomen met veldresistentie tegen schurft.

Kansen voor de appelbomen

In de jaren '50 van de vorige eeuw brak de ziekte myxomatose uit onder de konijnen op het eiland. Een groot deel van de konijnenpopulatie legde het loodje. Zonder al die knabbelende konijnen kregen
de appelzaailingen de kans om uit te groeien tot appelbomen.

Visser bracht in 1981 de eerste appelboompjes op het eiland in kaart. Vijf jaar later had hij er 112 in zijn kaartenbak en die beoordeelde hij op ziektegevoeligheid, smaak en grootte.

Ambro

De 'Ambro' is een appel die - met Schierse achtergrond - de markt heeft gehaald. Het is een beperkt houdbare appel voor fijnproevers. De appel is genoemd naar de vader van Tijs Visser: Ambrosius.