Dagtrip Schiermonnikoog met de honden
Willco


Er bestaat slechts weinig of niets vergelijkbaars; een aantal uren gaan wandelen op de mooiste plek van Nederland in zo'n ongerept natuurgebied. In alle rust en met zoveel ruimte. Het is echt om bij weg te dromen. En dan heb ik het nog niet over het gezondheidsaspect voor mens en dier. Schiermonnikoog dus!


Het eiland is alleen te bereiken met de veerboot vanuit de haven van Lauwersoog. De keren dat wij gaan vertrekken we met de boot van 09.30 uur. Dan zijn we rond 10.15 uur bij de Veerdam op het eiland. Terug nemen we de boot van 18.30 uur. Iedere keer nemen we ook een aantal honden mee. De viervoeters vinden het een festijn omdat ze er onmeetbaar veel losloopmogelijkheden hebben.

Aan het einde van de veerdam kies je met de honden het best de afslag naar links, over de groene dijk, richting het zuidelijkste puntje van het eiland. Vanaf hier mogen de honden al loslopen, maar let wel op de fietsers onderaan de dijk. Aan de linkerkant zie je dan de Waddenzee, heel open en uitgestrekt. 

En dan het strand. Naast het feit dat de honden zich hier te pletter amuseren in het zand en in het water, zijn er vele vogels te waarnemen. Alles is puur en zo natuurlijk in alle rust en eenvoud, dat je er echt een beter mens van wordt. Die ruimtelijkheid aan alle kanten heeft een ontzettend verrijkende magische invloed op je gemoedstoestand.

De etablissementen zijn hond-vriendelijk. Bij de terrassen staan drinkbakken. Voor langere wandelingen is het meenemen van een eigen watervoorraad en drinkbak wel aan te bevelen.

Kortom: Genieten voor dieren en... baasjes!


Info:

Schiermonnikoog is het meest hondvriendelijke eiland van de Waddeneilanden. De honden mogen het hele jaar los lopen op de stranden, in het bos en ook op veel andere delen van het eiland. Zie ook kaartje hieronder. Uitzonderingen zijn de bebouwde kom, het Nationaal Park (met uitzondering van het Noordzeestrand, het Rif en de gehele Badweg. Op borden langs de wandel- of fietspaden staat aangegeven als u uw hond moet aanlijnen. Mocht u een eind willen fietsen met uw hond, dan zijn er bij de fietsverhuurbedrijven fietskarren te huur.

Routes om honden ongelijnd uit te laten

Op het eind is een aantal routes uitgezet waar u uw hond onaangelijnd kunt uitlaten. Deze routes zijn met borde aangegeven (roze lijn op de kaart hieronder). Op de rest van het eiland dienen honden aangelijnd te zijn. Er is een opruimplicht. Op diverse plekken in het dorp staan 'Depodogs' met gratis opruimzakjes. De gebruikte zakjes doet u in de afvalbakken die overal in en buiten het dorp staan.