Dagje Schiermonnikoog
Clarien

Het begint er mee dat we ons verslapen en we moeten rennen om de boot van half tien te halen. Eenmaal aan boord lekker aan de hete koffie, want buiten op de Waddenzee stroomt de regen neer. Dat belooft wat voor vandaag. De boottocht gaat vanaf de haven van Lauwersoog naar de Veerdam op Schiermonnikoog. Vaarduur: 45 minuten. Als we van de boot komen is het gelukkig droog. Onder een dik wolkendek lopen we het eiland over. Je moet hier wel van wandelen houden, want als je dan eindelijk aan het strand komt, moet je hemelsbreed nog een kilometer lopen voor je bij de branding komt. Het strand is eindeloos breed.

Eerst is het heel erg stil. Het lijkt wel of wij de enigen zijn op dat eindeloos grote strand. Na een half uurtje komen we de eerste groepjes tegen. Groepjes schoolkinderen, opvallend in felgele hesjes, lopen met grote tassen om van alles te verzamelen.

De zee is ook erg gul vandaag. Het lijkt wel 'scheermesjesdag'.En 'zeesterrendag'. Ik kan me zo goed voorstellen dat de kinderen blijven rapen.

Wat ook bijzonder is, is hoe het eiland aangroeit. Vroeger, toen ik als kind op het eiland kwam, was het strand bij de Badweg een grote witgele zandvlakte van strandopgang tot aan de branding. Nu is een gebied van wel honderd meter breed veranderd in duinen en kwelders. het strand verschuift langzaam naar het noord-oosten en het land kruipt weer achter het strand aan.

Zo'n nieuwe duinenrij. Dat begint met een klein plukje gras, dat ergens aarzelend gaat groeien op die grote zandvlakte. Daar blijft stuifzand in hangen, nog meer gras groeit erbij, meer zand, en zo ontstaat heel natuurlijk een nieuwe duinenrij. Ik heb dat hier in de loop van veertig jaar zien groeien. Indrukwekkend.

We keren terug naar de Badweg en dan naar het dorp. Na een uitgebreide lunch gaan we richting Waddenzee. We komen bij de Westerplas. Daar loopt een pad naar de vogelkijkhut. Vanuit deze hut kun je de hele plas over kijken. We zien onder meer zilverreigers en aalscholvers.

En dan is het alweer half vier. De boot gaat over een uur. Helaas geen tijd meer om even bij de jachthaven te kijken, waar je zo mooi over de Waddenzee kan uitkijken. We zien in de verte hoe de bootjes de haven binnen varen in de middagzon die op het water schittert.

En dan op de boot... Het is altijd weer moeilijk om het eiland achter te laten.

Maar... we komen zeker terug!