BMW
Anekdote uit het boek 'Schiermonnikoog met huid en haar'


Het was winter. Wij kwamen met de middagboot en met windkracht 6 in het donker aan. regen. Voor vanavond was nog sterkere wind aangekondigd.


Toen Elke en ik uit de bus stapten, zagen we onze vriend en buurman Eddy van Weert net in een open vrachtwagen klimmen. Zijn vrouw Hinke stond nog buiten. Hinke is weerbestendig. "Wat doen ze?", vroeg ik. "Ze gaan eropuit naar het Westerstrand. Van een containerschip zou een container met een BMW over boord geslagen zijn. Ik ga er straks te voet achteraan". Ik moet Hinke zo lang aangekeken hebben, dat ze zei: "Als je mee wilt, wacht ik even". Ik droeg snel de bagage het huis in, kleedde me waterdicht aan en ging met Hinke en droomhond Prins naar het Westerstrand. De regen werd minder, maar kouder en ging langzaam over naar hagel. Dat was natuurlijk peeling.

Door het slechte weer heen zagen we in de verte twee schijnwerpers en liepen ernaartoe. Destijds was het Westerstrand meer dan drie kilometer tot aan het water. Ze herkenden ons en kwamen naar ons toe. Hinke en ik sprongen op de wagen - Prins liep er nog een tijdje naast, tot Eddy hem op de wagen zette. Misschien wel zes eilanders stonden achter de cabine, leunend op een rolbeugel en keken uit over het strand, op zoek naar een BMW.

Her en der lag kinderspeelgoed verspreid, dat ze op de wagen gooiden. We waren misschien drie kwartier onderweg - van heinde en verre geen BMW. Toen ik Eddy daarop aansprak, zei hij: "Daar gaat het hier helemaal niet om!"

Omdat ik gewoon ook iemand was die van de krachten van de natuur hield in al zijn vormen, dacht ik: "Ja! Ik ben thuis! Zij spreken mijn taal!" Terug in het dorp, klopten we de hagel uit onze kleren voordat we het huis binnen gingen. Hinke zei: "Ik zal Elke bellen, dat ze ook komt. ga lekker bij de haard zitten". Wat een aankomst!


Fragment uit het boek 'Schiermonnikoog met huid en haar'.
Een prachtig boek met teksten van Jurgen Okrongli en foto's van Julien Wiemer.
Vertaling: Saskia Groenen. Aanrader voor de liefhebbers van Schiermonnikoog.
ISBN: 978-94-91536-366.    > Bestellen? Klik hier.