Anagber, huis op een duin

Aan het einde van de Badweg prijkt bovenop een duin het huis 'Anagber', een vrijstaand monumentaal huis met uitzicht over Schiermonnikoog, het strand en de Noordzee. De vader van Berna Haverkort kocht het huis in 1947 om zijn drie dochters (toen 2, 4 en 6 jaar) zorgeloze zomers op een Hollands eiland te bezorgen.


Een huis waar rust en ruimte heerst, een plek voor bezinning, weg van gedoe. Aan het huis en dit stukje van Schiermonnikoog is door de jaren heen weinig veranderd. Ondanks de modernisering is de oorspronkelijke stijl behouden gebleven. 

De vader van Berna kwam uit Maastricht. Als kleine jongen kwam hij al op Texel waar zijn familie een eenvoudig huis had. Hij had goede herinneringen aan het zijn op een eiland en wenste die ook voor zijn dochters. Toen hij een advertentie zag waarin het huis (toen nog 'Villa Johanna' geheten) te koop stond, aarzelde hij niet en kocht het huis. Bij de koop veranderde hij de naam in 'Anagber'.

Het huis is gebouwd in 1917. Oorspronkelijk stond het aan de boulevard van Schiermonnikoog. samen met twee andere huizen en het strandhotel van vier verdiepingen. Door de oprukkende vloedlijn kalfden de duinen snel af en werd de boulevard van destijds bedreigd. Het toenmalige grote strandhotel ging in zee ten onder. Twee huizen ('Johanna' en 'Opduin') werden tijdig afgebroken en driehonderd meter verderop volledig herbouwd.

'Anagber' is nu een Rijksmonument vanwege de mooie architectuur, maar ook dankzij de unieke ligging en het uitzicht. Ook is de woning van cultuurhistorisch belang, omdat het symbool staat voor de ontwikkeling van het toerisme in de eerste helft van de vorig eeuw.


>  Voor de website van 'Anagber', klik hier.