Op 4 mei is er ieder jaar de jaarlijkse Stille Tocht naar Vredenhof, gevolgd door twee minuten stilte. Na de kranslegging en de declamatie van een gedicht wordt het levensverhaal van een slachtoffer, begraven op Vredenhof, voorgedragen. Deze activiteit kon op 4 mei 2020 niet doorgaan in verband met de corona-maatregelen. Alleen de burgemeester en de kinderburgemeester legden een krans bij de Got Tjark en bij Vredenhof. Terwijl Nederland op 5 mei de bevrijding vierde, werd Schiermonnikoog pas op 11 juni 1945 bevrijd.


Bunkerbouw op het eiland tijdens de oorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de Duitse bezetter meerdere bunkers gebouwd in de duinen. Enkele bunkers zijn nog in gebruik als opslagruimte. Ook het bunkersmuseum aan de Prins Bernhardweg is gehuisvest in een voormalige bunker. De Wassermann (foto onder) aan de Prins Bernhardweg en de andere bunkers maakten onderdeel uit van de zogeheten Atlantikwall


Radarpost Schleidorp
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers ten noordoosten van het dorp een radarpost ('Schleidorp') en legden een smalspoorlijn aan voor het transport per schip van bouwmateriaal.

Verstandhouding eilanders en bezetter
Vrijwel de hele oorlog hadden de bewoners een redelijke verstandhouding met de ongeveer 600 Duitse soldaten. In april 1945 echter (de provincie Groningen werd toen bevrijd door de Canadezen) vluchtten ongeveer 120 SS-ers naar het eiland waar nog steeds een Duits garnizoen aanwezig was. Dat leidde tot een gespannen situatie. De SS-ers werden door de Duitse commandant Wittko ondergebracht in de - ver van het dorp gelegen - boerderij De kooiplaats. Voor de zekerheid houdt Wittko permanent een stuk geschut gericht op de boerderij.  

> Uitgebreid artikel over de vlucht van SD'ers en SS'ers naar het eiland: Klik hier.


Bevrijding 11 juni 1945
Na de overgave op 5 mei hielden de SS-ers zich rustig. Op 31 mei landden de Canadezen op het
eiland.  De Canadezen wilden na de bevrijding van Groningen geen moeite doen om de groep op te pakken op het eiland. Verzetsman Herman Kloppenburg uit Winschoten heeft het voor hen opgeknapt, in het uniform van majoor. 


Pas op 11 juni 1945 verdwenen de laatste 600 Duitse soldaten van het eiland (foto onder) en kon het eiland zich ook bevrijd weten. De spullen van de bezetters gingen op een brandstapel die drie dagen woedde.


Meer lezen?
>  Drenkelingenkerkhof Vredenhof 
>  Verhaal 'De annexatie van het eiland'

>  Pagina over de bunker Wassermann.  
>  Informatie over het bunkermuseum Schlei.
>  Het verhaal van oud-verzetsstrijdster Joke Folmer. Klik hier.
>  Verhaal 'Lopend over het zand...'
>  'Zoon van Schlei-soldaat bezoekt het eiland'
>  'De littekens van Schier'