Kunstenaars en het eiland

Menigeen wordt geïnspireerd door het eiland. Wie kennis heeft gemaakt met de ruimte, rust en natuur op Schiermonnikoog, zal dat begrijpen. Deze pagina geeft informatie over kunstenaars voor wie het eiland een grote inspiratiebron is.

Aan bod komen:
Theo Onnes - Marius van Delden - Gert Jan Veenstra - Wim Velt - Kees Wennekendonk -
Klasiena Soepboer - Aleida Blom.


- Theo Onnes (1957)

Theo Onnes komt uit een schildersfamilie. Hij zet die traditie voort. In 1999 studeerde hij af voor een opleiding schilderen aan ABK Minerva in Groningen. Hij woont en werkt in het voormalige Raadhuis van Eenrum (Groningen), waar zijn vrouw Ankie haar galerie 'Galerie Het Raadhuis' heeft.

Dieren, mensen, landschappen

Theo verwierf vooral bekendheid door zijn schilderijen van koeien geiten. Maar ook voor landschappen en mensen is ruim plaats, niet in het laatst door de mooie omgeving van zijn woonplaats Eenrum. En wat te denken van Schiermonnikoog? Zijn grootouders woonden er en vanaf zijn geboorte is Theo vaak op het eiland te vinden. Met zijn schilderskar achter de fiets is hij uren op het strand, de duinen of bij het Wad. Inspiratie te over!


Hieronder enkele voorbeelden van zijn werk

>  Voor de website van Theo: Klik hier


- Marius van Delden (1946)

Muziek en schilderen spelen een prominente rol in het leven van Marius van Delden. Na een avondopleiding schilderen en verschillende cursussen, koos hij uiteindelijk toch voor muziek. In zijn baan als solocellist is hij verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

In zijn vrije tijd schildert hij graag landschappen en is hij vaak op Schiermonnikoog te vinden.

Hieronder enkele voorbeelden van zijn werk


- Gert - Jan Veenstra (1957)

Gert - Jan Veenstra is realistisch impressionistisch kunstschilder uit Offingawier (Friesland). Zijn werk past in de realistische traditie van oude Hollandse meesters. Op zijn doeken staat de tijd stil. De sfeer die hij op onnavolgbare wijze weet te scheppen, is onmiskenbaar zijn sfeer.

Zijn thuisbasis is Galerie Offingawier in het gelijknamige dorp vlakbij het Sneekermeer. Minstens twee keer per jaar presenteert hij - samen met echtgenote Silvia - nieuw werk in de galerie.

Hieronder enkele voorbeelden van zijn werk

> Voor de website van Gert-Jan Veenstra: Klik hier.


- Wim Velt (1950)

Wim Velt is landschapsschilder. Hij werkt vooral in de buitenlucht. Om het voortdurend veranderende licht bij te houden, werkt hij vlot. Daardoor ontstaan krachtige werken met een impressionistische toets. Naast landschappen en natuur schildert hij ook stads- en dorpsgezichten, model en portret. 

Hieronder enkele voorbeelden van zijn werk

> Voor de website van Wim Velt: Klik hier.


- Kees Wennekendonk (1957)

Kees Wennekendonk is een multi-disciplinair kunstenaar, woonachtig in Utrecht. Hij groeide op in een visueel creatief en leerzaam gezin. Hij tekende al veel in zijn kindertijd. Later studeerde hij aan het conservatorium en schreef muziek voor tientallen theaterproducties. Toen hij 33 jaar was nam het tekenen de overhand. In 2003 kreeg hij het verzoek om portretten te gaan tekenen voor het toenmalige Utrechts Nieuwsblad. Daaruit volgden vele opdrachten. Kees vertoeft graag op Schiermonnikoog.

Hieronder enkele voorbeelden van zijn werk

> Voor de website van Kees: Klik hier.


- Klasiena Soepboer

Klasiena Soepboer is van vele (kunst) markten thuis. Beeldhouwer, conceptueel kunstenaar, fotograaf, installatiekunstenaar, keramist en tekenaar. Zij werkt zowel vrij als in opdracht. Aan de Badweg op Schiermonnikoog heeft zij haar eigen atelier, expositieruimte en winkel. Voor haar website: Klik hier.

Hieronder enkele voorbeelden van haar werk.


- Aleida Blom

In mei 2015 opende Aleida op het eiland pottenbakkerij Hjirre. Sinds 2010 maakt zij deel uit van het keramiek collectief K10. Haar werk kenmerkt zich door simpele vormen met strakke vloeiende lijnen. In de pottenbakkerij is werk te zien dat gerelateerd is aan het eiland, maar evenzeer autonoom werk.
Voor haar website: Klik hier.

Hieronder enkele voorbeelden van haar werk.


- Kunstgroep SJain

Schiermonnikoog is voor veel kunstenaars een bijzondere plek, waar ze met veel liefde kunst maken. De invloeden van het eiland laten ze op zeer verschillende wijze in hun kunst zien.

 

In 2018 hebben verschillende kunstenaars en kunstinstellingen op Schiermonnikoog hun krachten en creativiteit gebundeld in Kunstgroep SJain. Gezamenlijk organiseren ze evenementen en bijzondere exposities. Kunstgroep SJain bestaat uit: Pottenbakkerij Hjirre, Atelier Romy, Stella van Acker, Atelier Schier en Open Atelier KunstFaam. 
 

SJain heeft een kunstroute uitgezet, welke u langs de verschillende kunstinstellingen leidt. Tijdens deze route kunt u een schatkist vullen door het bezoeken van deze locaties. U bent van harte welkom om de kunstroute te komen ontdekken! Kom langs bij één van de verkooppunten, Open Atelier KunstFaam of Pottenbakkerij Hjirre, Atelier Romy, Atelier Schier, om uw schatkist aan te schaffen.


- Cultureel Centrum 'De Stag'

Aan de Langestreek staat Cultureel Centrum 'De Stag'. Het centrum biedt plaats aan culturele uitingen en voorstellingen. Voor website: Klik hier.