- Dossier gasvondst - pagina 3 (  )

 U bent nu op pagina 3 van het dossier Gasvondst.
 dossierpagina 1 / dossierpagina 2

16 februari

 Arrestatie; actie gestopt

De politie arresteert op 16 februari drie actievoerders in de haven van Lauwersoog. Het zijn de campagneleider, de perswoordvoerder en de bestuurder van de rubberboot. Al spoedig worden deze weer op vrije voeten gesteld.

Negen actievoerders opgepakt
De actie tegen de proefboring krijgt in de loop van de dag een einde na ingrijpen door de politie. In totaal worden negen actievoerders opgepakt. Campagneleider Faiza Oulahsen: "Deze actie is over, maar de strijd tegen nieuwe fossiele projecten gaat onverminderd door".

29 maart

Hansa Nederland overgenomen door Oranje Nassau Energie BV

Op 29 maart ontvangt Thom Verheul van de Werkgroep Horizon Schiermonnikoog het bericht dat Hansa Nederland is overgenomen door Oranje Nassau Energie B.V.. De overname op 1 april 2018 ingegaan. Oranje Nassau was al operator van de proefboring in N74 ten noorden van Schiermonnikoog. In feite verandert er niets aan de bedrijfsvoering. De omstreden proefboring die nu aan de gang is zal uit gaan komen op 4 kilometer waarna men hoopt een gasreservoir aan te boren.

De Werkgroep Horizon is gekant tegen de boring naar gas. De gevolgen van een eventuele exploitatieboring kunnen het eiland Schiermonnikoog schade toebrengen, vooral door bodemdaling en afkalving van de kust. De Werkgroep vindt dat gas niet past in de energievoorziening van de toekomst.

19 april

Waddenvereniging uit zorgen om fracking

Het zogeheten 'fracken' baart zorgen. Het is een omstreden boortechniek waarbij chemicaliën onder hoge druk in de bodem worden gepompt om het gesteente open te breken. Of zoals de NAM het tegenwoordig noemt: 'hydraulisch stimuleren' (het gas een beetje helpen). De NAM gebruikt fracking steeds vaker als een methode om de gaswinning bij half lege velden verder op te voeren. Dat gebeurt rond het Lauwersmeergebied, bijvoorbeeld in Kollumerpomp, en in Pieterzijl, waar Groningers en Friezen gezamenlijk tegen protesteren. En helaas gebeurt het ook direct onder de Waddenzee. Vanuit het Friese dorp Blije, waar de NAM opnieuw wil gaan fracken.

De waddenvereniging vindt dit een slecht en onverantwoord idee. De risico's zijn grotendeels onbekend en als er lekkages zijn is men afhankelijk van klokkenluiders bij de NAM zelf, want het ontbreekt ook hier (net als bij de bodemdaling) aan goede onafhankelijke monitoring.

 

Bij fracking blijft de helft van het verontreinigde afvalwater in de ondergrond achter. Wat als ke over een aantal jaren drinkwater wil winnen en de NAM zelf al lang en breed vertrokken is?

15 mei

 Proefboringen klaar; boorplatform wordt weggesleept

De proefboringen naar gas ten noorden van het eiland zijn klaar. Het boorplatform wordt weggesleept. Energiemaatschappij Hansa begon drie maanden geleden met proefboringen omdat men denkt dat er mogelijk grote gasvelden te vinden zijn ten noorden van het eiland. De vergunning voor de proefboringen van Hansa is overgenomen door energiemaatschappij Oranje Nassau. Er is gas gevonden. Hoeveel en onder welke omstandigheden moet nog nader worden onderzocht.