- Eilander recepten


De Waddenzee is werelderfgoed en dat is niet voor niets. Er zijn vele diersoorten te zien en een tocht naar het wad is een belevenis op zich. Midden op het wad is de stilte te ervaren, zoals die in de stad en ook op het platteland niet te vinden is. Je hoort het geluid van de vogels en de wind en de zacht ploppende en fluisterende geluidjes van de waddenbodem. Daarin en daarop huizen diertjes die te vangen zijn voor consumptie. En ook dat is genieten. Wie in de buurt van de Waddenzee verblijft hoeft nooit om te komen van de honger: het voedsel bevindt zich in het slik, in het water en aan de zee-kering gehecht. En voor wie nog geen honger heeft zijn het delicatessen voor de lekkere trek.


* Garnalen

Garnalen zijn in het water rond alle Waddeneilanden te vinden, vooral als de 'r' in de maand is. In die periode trekken de kleine kreeftachtigen dicht naar de kust om daar kuit te schieten. In de zomer zijn er ook wel garnalen te vangen, maar in de r-maanden heeft u de meeste kans. Op de Waddeneilanden is de oostenwind de beste wind om uw garnalennetje te pakken, maar dan alleen met een wind tot maximaal kracht 3. De beste tijd om er op uit te gaan is twee uur voor het eb is, met afgaand water.

Garnalen laten zich koken in zeewater, dat geeft de perfecte zoutsmaak. Na het koken dienen ze nog gepeld te worden en dat vraagt wat handigheid. De staart, pootjes en kop moeten worden verwijderd, zodat het roze vlees overblijft.


* Eilander pompoensoep

Ingrediënten:
- 1/2 pompoen
- 1 courgette
- 2 flinke uien
- 25 gram boter of olie
- 2 teentje knoflook
- 1 stukje gemberwortel

 

- 1 glas rode wijn
- 1 flesje Schiere Monnik
  of een andere fruitige biersoort (0,33 ml)
- 800 ml. groentebouillon
  of 800 ml. water en 2 bouillonblokjes
- peper en zout


Bereiding:
Schil de pompoen, courgette en uien en snijd ze in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Smelt de boter in een ruime pan, om vervolgens de blokjes aan te fruiten. Pers de knoflook er bij, of voeg de teentjes in kleine blokjes toe. Rasp de gember en voeg deze toe. Schenk de wijn en het flesje bier erbij zodra de pompoen uit elkaar begint te vallen. Breng het geheel aan de kook en voeg de groentebouillon toe. De soep weer aan de kook brengen en op smaak maken met wat snufjes peper en zout. Eventueel garneren met wat peterselie of preiringen.


* Zeekraalsalade

Ingrediënten:
- 400 gram zeekraal
- 1 eetlepel boter
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels water
- 1 beschuit
- zwarte peper


Zeekraal is onder andere verkrijgbaar bij de vishandel. Het zelf plukken op het wad is niet toegestaan. Deze zoute groente is rauw lekker door de salade of bij Hollandse garnaaltjes en andere vissoorten. In olijfolie roergebakken zeekraal, samen met een gesnipperde ui en wat peper, geeft ook een heerlijk recept.


Bereiding:
Verwijder de onderste harde stukjes en was de zeekraal in koud stromend water. Verhit boter in een pan, verwarm de zeekraal op laag vuur. Schenk het citroensap en water erbij en laat het 10 minuten met het deksel op de pan gaat stoven. Verkruimel de beschuit boven de pan en breng het gerecht op smaak met poeper.


* Waddenkokkels

Kokkels zijn overal op het wad te vinden. De kokkel is een dikke, geribbelde schelp, die zich in het slik verbergt. het is voedsel voor veel vogels. Deze schelpdieren leven enkele centimeters onder de oppervlakte en als u er met blote voeten overheen loopt kunt u ze voelen. Wadlopen is overigens niet aan te raden op blote voeten, want schelpen kunnen messcherp zijn. Op het bijna droge wad kunnen er honderd kokkels op een vierkante meter zitten, die er met de blote hand uit te halen zijn. De schelpdieren zijn rijk aan cholesterol. Staan de kokkelhelften open, tik er dan even mee tegen het aanrecht. Als de schelp niet sluit, kook hem dan niet mee!

Ingrediënten:
- circa 300 gram kokkels
- boter
- 1,5 eetlepel kerriepoeder
- 1 liter groente / kippenbouillon
- 50 gram gesneden bleekselderie

 

- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 100 gram gesneden prei
- 4 a 5 gram fijngesneden lavas (maggiekruid)
- 5 gram fijn gesneden rode peper
- 4 eetlepels koriander


Bereiding:
Laat op laag vuur 1 eetlepel boter in een pan smelten. Voeg vervolgens 1,5 eetlepel kerriepoeder toe en laat het geheel 2 a 3 minuten langzaam garen. Voeg de groente- mof kippenbouillon toe en laat het 5 minuten koken. Smelt daarna boter in een pan en voeg de kokkels toe. Doe de bleekselderij, peterselie, prei, lavas en rode peper erbij en blus het geheel af met de kerriebouillon. Laat de kokkels met het deksel erop in ongeveer 3 a 4 minuten gaar stomen. Maak het gerecht af met koriander.


* Mosselen met knoflooksaus

Ingrediënten: 
- 1 zak mosselen

- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram boter
- 2 grote glazen droge witte wijn
- 2 eetlepels maizena 


- 1/8 liter slagroom
- 2 eierdooiers
- 1 theelepel kerrie
- snufje cayennepeper

- zout
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie


Bereiding:

Verwarm de schoongemaakte mosselen in een pan met wat water op hoog vuur. Met af en toe schudden gaan ze na 5 tot 7 minuten open staan. Giet de mosselen af. Doe ze in een ovenschaal en bewaar het vocht uit de pan. Snipper de ui en knoflook en fruit deze glazig in boter. Blus dit af met het gezeefde kookvocht en de witte wijn en laat dit inkoken tot een kwart liter. Bind dit vocht licht met aangeroerde maizena. Roer de room los met de eierdooiers, voeg geleidelijk het gekookte vocht toe. Breng het geheel op smaak met de kerrie, cayennepeper en zout. Schep de saus over de mosselen en laat de schaal doorwarmen in de oven. Bestrooi het gerecht met de peterselie. De mosselen gaan goed samen met knapperig stokbrood.


* Hondsdrafpesto

Ingrediënten:
- vergiet gevuld met hondsdrafblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 40 gram pijnboompitten, walnoten of
  witte amandelen
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1/2 theelepel grof zeezout
- olijfolie extra virgen 


Bereiding:
Pluk de blaadjes van de hondsdraftakjes en spoel ze in een vergiet met water af. Daarna uitdruppelen en droog deppen. Doe ze samen met de knoflook, noten en kaas in de keukenmachine. Voeg het zout toe en hak alles fijn. Voeg nu, terwijl het hakmes draait,  geleidelijk de olijfolie toe totdat er een smeuïge pesto ontstaat. Breng de pesto op smaak met de versgemalen peper en eventueel extra zout.


Heeft u een Waddenrecept?
We plaatsen het graag! Klik hier voor inzenden.