Vuurtorens

In 1853 werden er - op besluit van koning Willem III - twee vuurtorens gebouwd voorzien van een stilstaand lichttoestel. Vroeger beschikte men namelijk nog niet over de huidige lichtkarakters (schitteringen). Dan plaatste men soms twee vuren of torens, zodat de zeeman wist waar hij was. Bovendien konden twee vuren of torens een lijn vormen, zodat schepen langs gevaarlijke ondiepten van de Noordzee naar de Waddenzee geleid konden worden. In 1854 werden beide torens in bedrijf gesteld.


De witte toren

In 1909 wordt de witte (zuider) toren overbodig omdat de rode toren een mechanisch, ronddraaiend licht krijgt. In 1959 kreeg de witte toren de functie van watertoren. Dat bleef zo tot 1992. In 1998 verwierf KPN de toren voor het symbolische bedrag van 1 gulden. KPN gebruikt de toren sindsdien als antennetoren. Inmiddels is de toren eigendom van een eilander stichting die in 2019 de toren laat renoveren.

Bovenop de toren staat een Schiere monnik in koper als herinnering aan de eerste bewoners, de Cisterciënzer monniken.

Het onderhoud van de oorspronkelijk witte toren raakte achterop en er ontwikkelde zich op de schacht een groene algenlaag. Na twee jaar onderhandelen heeft de Stichting behoud Zuidertoren de toren kunnen overnemen van KPN. Doel van de Stichting is om de toren en de nabij gelegen lichtwachterswoning een grondige opknapbeurt te geven. Ook de binnenkant van de toren wordt opgeknapt en voor bezoekers toegankelijk gemaakt. Ter zijnner tijd wordt ook de omgeving van de toren opgeknapt. De rode toren

De rode (noorder) vuurtoren is altijd bemand. Vanuit de toren worden weerberichten verstrekt voor de kustwateren. De toren is 24 uur per dag bemand en is niet toegankelijk voor publiek.

Gegevens:
Architect: H.G. Jansen en A. van Rhyn 
Bouwjaar: 1853 - 1854
Materiaal: baksteen
Hoogte: 37 meter
Treden: 153
Lichtkarakter: 4 schitteringen per 20 seconden
Lichthoogte: 55,5 meter boven zeeniveau
Reikwijdte: 28 zeemijlen
Radar: sinds 1979
Status: Rijksmonument sinds 1980

Foto onder: Kijkje vanuit de top van de vuurtoren bij het optiekstelsel.

Foto onder: De werkruimte in de rode (noorder) toren.

>  Lees ook het verhaal van de vuurtorenwachter Ted van der Zee. Klik hier.


Foto onder: Gedicht aan de voet van de vuurtoren.


Herinneringen...

Voormalig vuurtorenwachter Roel Westerhof:
"Ik heb eens meegemaakt, dat er drie weken lang dichte mist was. Het was in de vijftiger jaren. Ik werkte nog niet zo lang op de toren. Je had geen radio, geen krant, geen zicht, helemaal niks... alleen telefoon. Je was alleen en buiten hoorde en zag je niets. Dat duurde dus drie weken en toen had ik het wel gehad. Zo doods en saai... Ik heb toen naar een andere baan gesolliciteerd, maar ben uiteindelijk toch gebleven".

Zoon van een vuurtorenwachter:
"Natuurlijk gingen we wel bij vader op bezoek, op de toren. We kwamen onder bij de toren en belden aan. Vader keek uit het raam van de uitkijk wie er was, want een intercom en een automatische deuropener waren er toen nog niet. Dan gooide vader de sleutel uit het raam, en daar bond hij altijd iets aan. Een veger of een zakdoek of zo. Want beneden was er allemaal zand en hij was als-de-dood dat we de sleutel niet weer konden vinden".