Musea

Voor drie musea op het eiland vragen wij graag uw aandacht.
Het zijn: Schelpenmuseum, Bunkermuseum Schlei en museum De Zuidertoren.


Op het adres Martjeland 14 (ten westen van het dorp) vindt u het schelpenmuseum van Thijs en Annelies de Boer. Het museum is in 2003 opgezet toen zij tijdens hun reizen soortgelijke voorbeelden zagen: mensen met een prachtig uitgestalde collectie van schelpen die zij over de jaren hadden gevonden. Met een woning op Schiermonnikoog en met een grote verzameling op zak waagden Thijs en Annelies de poging: een museum aan huis. U vindt er in glazen vitrines inmiddels ruim 1500 soorten schelpen, alle eigenhandig verzameld. 

Thijs de Boer is een enthousiast verteller en is als jutter vaak op het strand van het eiland te vinden. Verder verzorgt hij voor de VVV boeiende excursies (zie agenda).

Jaarlijks trekt het schelpenmuseum zo'n 5000 bezoekers.Openingstijden: in principe dagelijks (ook in het weekend) van 14.00 tot 17.00 uur en van 20.00 tot 22.00 uur.
 

En zelf verzamelen langs de kustlijn kan natuurlijk ook!


Bunkermuseum Schlei

'Verstopt' tussen de duinen vindt u aan het einde van de Prins Bernhardweg aan uw linkerkant bunkermuseum Schlei. Het museum verhaalt over het eiland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Schiermonnikoog is het eerste Waddeneiland dat een bunkermuseum huisvest. De bunker diende in de Tweede Wereldoorlog als communicatiecentrum en stond in contact met de andere bunkers op het eiland. Die bunkers waren - net als veel andere bunkers van de zogeheten Atlantikwall - voorzien van radar om de geallieerde vliegtuigen in het oog te houden en een eventuele aanval af te wenden. 

Openingstijden:
Het museum is het hele jaar open op zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. En van de voorjaarsvakantie tot en met de kerstvakantie op woensdagmiddag van 13.00-16.00 uur.  Website.


Zie hieronder ook het filmpje over 'Schlei', het 'dorp' dat de Duitsers destijds bouwden.


- Museum de Zuidertoren

NIEUW  Bekijk ook eens de website over de Zuider (witte) toren: Klik hier of op foto.